Deel dit artikel
-

Winstverwachting voor Peapod ondanks verliezen

Peapod , de Amerikaanse online boodschappendienst die onderdeel is van Ahold , heeft een nettoverlies geleden van 15,5 miljoen dollar in het eerste kwartaal. In een van de vijf gebieden waar het bedrijf nu nog actief is heeft het echter winstgevendheid bereikt. Over enkele maanden verwacht Peapod ook in twee andere gebieden zwarte cijfers te kunnen noteren.

Ondanks de winstverwachting liep het verlies van Peapod op in vergelijking met het eerste kwartaal vorig jaar, toen het netto verlies 12,7 miljoen dollar bedroeg. Maar in vergelijking met het laatste kwartaal van vorig jaar, toen Peapod nog een netto verlies noteerde van 23,8 miljoen dollar, is het resultaat wel verbeterd.

Peapod werd vorig jaar deels eigendom van Ahold, dat een belang van 58 procent heeft in de boodschappendienst. Begin dit jaar bleek dat Peapod in financiële problemen verkeerde. Het verlies over het voorgaande jaar was toegenomen en de kas raakte leeg. Ahold schoot te hulp en verhoogde de kredietfaciliteit voor Peapod van twintig naar vijftig miljoen dollar.

Als maatregel om sneller tot winstgevendheid te komen besloot Peapod om activiteiten in enkele steden, waaronder Austin, Houston en Dalas, te beëindigen. Het bedrijf concentreerde zich op slechts vijf gebieden. In een daarvan, Chicago, is Peapod nu (operationeel) winstgevend. Dat is eerder dan het bedrijf had verwacht, toen het de nieuwe plannen bekend maakte na het verhogen van de kredietfaciliteit van Ahold. Deze zomer denkt Peapod ook winstgevend te zijn in Long-Island en Conecticut, met name vanwege de samenwerking die het hier is aangegaan met de supermarktketen Stop & Shop, die tevens eigendom is van Ahold.

Hoewel Peapod op minder markten actief is dan in het eerste kwartaal behaalde het wel een ongeveer even hoge omzet (24,9 miljoen dollar). Ook wist het bedrijf de kosten hieraan verbonden terug te dringen in vergelijking met vorig jaar. De marge (bruto winst als percentage van de omzet) steeg tot 32 procent, in vergelijking met een percentage van 22 procent in dezelfde periode vorig jaar en 26 procent in het laatste kwartaal van vorig jaar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond