Deel dit artikel
-

Winstwaarschuwing Nokia ondanks online investeringen

De Finse telecomfabrikant zal slechtere resultaten boeken dan eerder verwacht. De verkoopprijs van smartphones blijft dalen. Dat verlies wordt niet gecompenseerd door omzetten van duurbetaalde overgenomen internetbedrijven.

Nokia verraste de markt vanochtend met een winstwaarschuwing. De aandeelkoers staat nu 1,4 procent lager. De beurswaarde van het bedrijf is in afgelopen drie maanden bijna gehalveerd.

De Finnen melden dat de winstmarge niet uitkomst op de verwachte 9 tot 12 procent, maar hooguit 9 procent. De omzet zal niet rond de 7 miljard euro liggen, maar hooguit 6,7 miljard euro.

Nokia wijt het tegenvallende resultaat aan de sterke concurrentie ‘aan de bovenkant van de markt’. Met zijn duurdere toestellen weet Nokia het niet te winnen van Apples iPhone, Blackberry’s en Android-toestellen. Niettemin heeft Nokia in het smartphone-segment nog een marktaandeel van rond de 40 procent, alhoewel dat rap daalt.

iPhones en Android-toestellen, de grote winnaars op de smartphonemarkt, onderscheiden zich van andere telefoons in hun focus op software en diensten. Apple en Google profileren telefoons niet als apparaten om te bellen, maar als softwareplatforms voor mobiele ontwikkelaars.

Nokia pleegde in de afgelopen twee jaar verscheidene overnames om het gemis aan digitale diensten te compenseren. Vooralsnog vindt het resulterende Ovi-platform weinig belangstelling bij ontwikkelaars. Dat verzwakt de concurrentiepositie met de ‘high end smartphones’.

Uit de laatste kwartaalrapportage bleek dat de omzet uit digitale diensten met 12 procent was teruggelopen tot 148 miljoen euro. Dat is onvoldoende om de omzetverliezen uit toestelverkoop te compenseren.

Een andere reden voor het tegenvallende resultaat is de ongunstige wisselkoers van de euro.

Nokia publiceert op 22 juli de financiële cijfers over de periode april-juni.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond