Deel dit artikel
-

WWW nog steeds in de kinderschoenen

Het wereldwijde web bevindt zich nog in zijn kleutertijd volgens de bedenker van het WWW, Tim Berners-Lee.

Volgens Tim Berners-Lee staat ons nog veel te wachten. "Het feit dat iedereen wereldwijd samenwerkt aan de ontwikkeling van het web is geweldige ervaring. Die samenwerking is nog lang niet ten einde. We zijn maar net begonnen om de mogelijkheden van het web te ontdekken." Dat vertelde hij in een interview met de BBC.

De man die in de jaren tachtig aan het Zwitserse onderzoeksinstituut CERN het WWW uitvond, voorspelde verder dat diezelfde samenwerking er op een dag voor gaat zorgen dat het web wordt gebruikt om de wereld te managen. "Het spannende is dat mensen nieuwe sociale en bestuurlijke systemen opzetten. Hopelijk helpen die systemen ons uiteindelijk om de wereld te leiden."

Doel van het www was om informatie-overdracht met behulp van hyperlinks makkelijker te maken. Dat is in principe gelukt. Maar het succes was niet altijd even vanzelfsprekend, aldus Robert Cailliau, die aan de zijde van Berners-Lee werkte.

Cailliau hielp met de ontwikkeling van de eerste technische voorstellen van het web. Later overtuigde hij de bestuurders van CERN om ‘het web weg te geven’. "Het moeilijkste gedeelte daarin was om de ware aard en mogelijkheden van het web aan hun uit te leggen. We moesten ze overtuigen dat het ontzettend groot zou worden, maar alleen wanneer CERN het niet voor zichzelf zou houden."

Hij voegde daaraan toe dat ‘wanneer er een prijskaartje aan was gehangen zoals de Universiteit van Minnesota heeft gedaan met Gopher, dan was het www niet uitgegroeid tot wat het nu is’.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond