Deel dit artikel
-

Het World Wide Web is een kwart eeuw oud

Vandaag viert het World Wide Web zijn 25ste verjaardag. Zijn uitvinder Tim Berners-Lee vraagt gebruikers om felicitaties te delen via hashtag #web25 op Twitter. Die worden dan op een speciale verjaardagssite gezet.

De geboorte van het web begon met een voorstel dat de baas van Berners-Lee, destijds werkzaam bij deeltjesversneller CERN in Zwitserland, ‘vaag maar opwindend’ noemde. Sindsdien heeft het web zich ontwikkeld ‘op een manier die ik nooit voor mogelijk heb gehouden’, aldus Berners-Lee. Het web revolutioneerde de media, slechte geografische en sociale grenzen en zorgde voor economische groei.

In 1990 ontwikkelde Berners-Lee de eerste browser en editor genaamd WorldWideWebb.app voor de toenmalige NeXT computer die Steve Jobs had ontwikkeld nadat hij Apple had verlaten. De eerste website werd info.cern.ch. Toch zou het nog tot 1993 duren voordat het grote publiek kennis maakte met Web toen de eerste grafische browser Mosaic werd gelanceerd.

Het Web is overigens wat anders dan het internet, dat al veel ouder is. De eerste internetprotocollen dateren al van 1969. Het Web is gebaseerd op HTML, een documentopmaaktaal die naast opgemaakte tekst, afbeeldingen, video’s en andere multimedia, ook hyperlinks (aanklikbare verwijzingen) en formulieren ondersteunt. Naar verwachting zullen er eind dit jaar één miljard websites zijn. Het aantal webpagina’s loopt al in de miljarden.

Berners-Lee, nog altijd werkzaam voor de World Wide Web Foundation, benadrukt dat ‘we er nog niet zijn’. Twee derde van de planeet heeft nog altijd geen toegang tot het web, het is onduidelijk wie het recht heeft om persoonlijke gegevens te vergaren en waarvoor. En de technische infrastructuur is nog niet volledig open.

Vandaag om 20.00 uur organiseert Tim Berners Lee een Ask Me Anything op Reddit.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond