Deel dit artikel
-

Yahoo koopt “widget-engine” Konfabulator

Yahoo heeft het Californische widget-bedrijfje Konfabulator voor een onbekend bedrag gekocht. Met widgets kun je bepaalde applicaties op je desktop draaien. Wie widgets van Konfabulator wil gebruiken, moet daar nu nog voor betalen, maar Yahoo wil de widgets opvallend genoeg gratis maken.

Konfabulator werkt met JavaScript. Het widgetbedrijfje was tot voor kort eigendom van Pixoria, een start up uit Palo Alto die in 2003 werd opgericht. Gelijktijdig met de aankoop van Konfabulator maakte Yahoo bekend dat het ook een 'developersnetwerk' heeft gelanceerd. Daarmee wil het ontwikkelaars van buitenaf aanmoedigen om zoveel mogelijk nieuwe toepassingen/widgets te verzinnen. Konfabulator had al een ontwikkelaars-community. Diezelfde ontwikkelaars mogen nu voor Yahoo aan de slag.

Yahoo is van plan de widgets te gaan voeden met behulp van xml-feeds (ook rss-feeds zijn gebaseerd op xml). De applicaties hebben heel verschillende functionaliteiten. Zo zijn er widgets die gebruikers informeren over hoe sterk het signaal is van hun wifi-verbinding, maar ook widgets die bijhouden wat voor weer het morgen wordt in een bepaalde regio. Een nieuwsticker op een desktop is eigenlijk ook een widget.

Ook Apple werkt met een zogenaamd widget-dashboard. Vorig jaar zomer waren er spanningen tussen Konfabulator en Apple. Er werd geruzied over de vraag wie het concept van widgets verzonnen heeft en wie dat mag claimen.

Konfabulator rekende tot voor kort jaarlijks 19,95 dollar per gebruiker. Site-eigenaren die widgets wilden draaien op hun site betaalden daar zelfs tot 2,500 dollar voor. Wie versie 2.0 van Konfabulator heeft aangeschaft, krijgt echter met terugwerkende kracht zijn geld terug. Nu Yahoo er de lakens uitdeelt is het gratis geworden. Waarom Yahoo die beslissing heeft genomen, is niet duidelijk. Mogelijk heeft het koppelen van het developersnetwerk aan Konfabulator ermee te maken. Dat is waarschijnlijk gebaat bij een open source-gedachte.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond