Deel dit artikel
-

Yahoo start weblogdienst 360°

Yahoo is een nieuwe dienst begonnen waarmee ze in de wereld van het sociale netwerken en webloggen stappen. Yahoo 360° moet mensen op een simpele manier met elkaar in contact brengen. Ondertussen is Boris Veldhuijzen van Zanten (bekend van V3, Hubhop en tegenwoordig spambestijder Junker) in Nederland Preople gestart, een dienst die de populariteit van mensen op het internet in kaart brengt.

Yahoo lijkt eindelijk het antwoord te hebben gevonden op intiatieven als Blogger (van Google) en MSN Spaces. “Yahoo 360° is vooral gemaakt om mensen makkelijk met elkaar in contact te brengen,” zegt Julie Herendeen van de netwerkdienstendivisie van Yahoo.

Volgens Herendeen heeft Yahoo geen directe plannen om advertenties te koppelen aan de dienst. Microsoft begon in december al met de weblogdienst MSN spaces. Google heeft natuurlijk al geruime tijd geleden Blogger gekocht en is Orkut gestart. Yahoo 360° probeert webloggen en sociale netwerken te combineren. De stap van Yahoo komt niet als een verrassing. Yahoo had zelf al te kennen gegeven dat het zowel naar webloggen als naar sociale netwerken aan het kijken was.  Mensen kunnen zich al opgeven voor Yahoo 360°.

Ondertussen is Boris Veldhuijzen van Zanten in Nederland Preople begonnen. Preople lijkt een combinatie te gaan vormen van een sociaal netwerk en op een zoekmachine die zich richt op het zoeken naar mensen. Het gebruikt 'peoplerank' in plaats van pagerank. De resultaten worden mede bepaald door het aantal keren dat iemands naam voorkomt in Google.

Als iemand aan zijn ranking wil werken en hoger wil eindigen, dan zal hij moeten zorgen dat hij vaker ter sprake komt,  moeten gaan webloggen of op de een of andere manier in het nieuws moeten komen. Hoe de Preoplerank precies is opgebouwd wil Veldhuijzen van Zanten voorlopig liever nog even geheim houden.

Hoewel Preople nu nog vooral lijkt op een soort 'popularity contest'-site is Veldhuijzen van Zanten meer van plan met Preople: “Ik ben van plan om Preople uit te bouwen. Ik ga er ook voor zorgen dat mensen een eigen profiel op Preople kunnen gaan aanmaken. Het zou eigenlijk een soort zoekmachine voor persoonlijke info met een persoonlijk cv-pagina moeten worden. Het is iets voor mensen die wel iets over zichzelf kwijt willen, maar niet gelijk hun hele levensverhaal op internet willen zetten.”

Hoe Veldhuijzen van Zanten geld wil gaan verdienen met Preople weet hij nog niet precies. Wel gaat hij waarschijnlijk gebruik maken van Google Adsense om voor een deel uit de kosten te komen. “Normaal gesproken kijken Caspar Wenckebach (de zakenpartner van Veldhuijzen van Zanten, redactie) en ik meteen naar de commerciële kansen en de levensvatbaarheid van een project, maar Preople vonden we gewoon leuk,” vervolgt Veldhuijzen van Zanten.

Preople verkeert nu in de soft launch-fase. “Wij hebben er weinig ruchtbaarheid aan gegeven en vinden het vooral leuk als mensen dat nu aan elkaar gaan doorzenden zodat een viraal effect ontstaat. We hebben het net live gezet. Rond 21.00 uur vanochtend hadden meer dan 10.000 mensen hun naam al ingevuld. Daarmee zijn mijn stoutste verwachting overtroffen,” aldus Veldhuijzen van Zanten.

UPDATE 16-03-2005 22.00 uur: Aantal keren dat Preople is geraadpleegd aangepast.

Deel dit bericht

3 Reacties

Derk Arwin

Quote: "Hoe de Preoplerank precies is opgebouwd wil Veldhuijzen van Zanten voorlopig liever nog even geheim houden." Ontrafel het geheim; vul je naam in bij Preople en vervolgens in quotes bij Google…. Het Preople resultaat voor Derk Arwin: Ranking: 5Het Google resultaat voor "Derk Arwin": 5 results  Het Preople resultaat voor de auteur vh artikel Tjeerd Wiersma : Ranking: 5.890Het Google resultaat voor "Tjeerd Wiersma": 5.890 results  Knap staaltje techniek Boris 😉 Ik zou tot 1 april gewacht hebben met de lancering….  

Leo

@Derk Arwin: van de Preople site: "How is the Preople Ranking calculated?We visit a few search engines, search for your name, get the number of times your name is found online and perform a complicated calculation to extract a ranking. "  "a few search engines" = google"a complicated calculation"=vermenigvuldigen met 1

Henny van der Pluijm

PERSONAL AND LEGITIMATE USES ONLY The Google Web APIs service is made available to you for your personal, non-commercial use only (at home or at work). You may only create a single account and must provide accurate identification, contact, and other information required as part of the registration process. You may not create any script or other automated tool that attempts to create multiple Google Web APIs accounts.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond