Deel dit artikel
-

YouTube wordt steeds meer nieuwsbron

YouTube ontwikkelt zich steeds meer als een platform voor nieuws. Dat blijkt uit een studie van Pew Research Center’s Project for Excellence in Journalism.

Weliswaar kan YouTube qua kijkcijfers nog lang niet op tegen televisienieuws, maar kijkers ervaren de mix van professioneel en niet-professioneel (lees: onafhankelijke) nieuws als positief. Meer dan een derde van de bekeken nieuwsvideo’s zijn door burgers gemaakt. De helft komt van officiële nieuwsbronnen.

In de vijftien maanden dat het onderzoek duurde, waren  de Japanse aardbeving en tsunami verreweg de meest bekeken gebeurtenissen. Vooral beelden van bewakingscamera’s waren geliefd. Ook de Russische verkiezingen en de rellen in het Midden Oosten trokken veel kijkers.

Het Russische Russia Today staat bovenaan als het om meest bekeken video’s gaat, op de voet gevolgd door het niet minder controversiële Fox News.

YouTube-kijkers blijken ook de belangrijkste distributeurs van officiele nieuwsvideo’s. De beelden worden veel verspreid, al dan niet door ze – embedded – op eigen pagina’s te zetten.

Deel dit bericht

1 Reactie

Christian

Deze beweging is al langer gaande. Youtube is bijvoorbeeld na Google de meest bezochte zoekmachine om informatie te vinden. Daarbij komt dat Youtube ervoor zorgt dat mensen wanneer zij dat willen video’s kunnen bekijken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond