Deel dit artikel
-

‘Zero latency’-toepassingen langzamerhand van start

In 1998 introduceerde onderzoeksbureau Gartner het begrip 'zero latency', wat duidt op een situatie waarin informatie a la minute wordt verwerkt, geanalyseerd en gedistribueerd binnen een organisatie. Compaq nam het begrip over en sloot onlangs een overeenkomst met de grote Amerikaanse retailer Target voor de installatie van een "Zero Latency Enterprise" (ZLE)-toepassing. Abbott Smith, vice president bij Compaq, licht toe.

&#39 betekent zoiets als 'geen vertraging'. Dit concept valt binnen het kader van 'time based competition': sneller reageren en anticiperen dan de concurrent. Met zo'n toepassing zouden grote ondernemingen in theorie de transacties met hun klanten real time kunnen analyseren en actief kunnen inspelen op nieuwe kansen.

Wat is het vernieuwende idee achter Zero Latency Enterprise ?
Abbott Smith: "Grote ondernemingen voeren duizenden transacties per seconde uit. Het nieuwe is dat met ZLE die stroom real time kan worden geanalyseerd, dus niet pas achteraf, om er kritische bedrijfsinformatie uit te halen. Op die manier kan bijvoorbeeld een webpagina worden aangepast aan de situatie van de klant. Onze klant Target wil zo one-to-one marketing gaan bedrijven."

Noem eens een ander voorbeeld?
Smith: "Neem de bagage-afhandeling door een luchtvaartmaatschappij. Koffers zijn allemaal gelabeld, en er is in verschillende systemen informatie over een koffer. Als mijn koffer per ongeluk op een verkeerd vliegtuig gezet wordt, zou met een ZLE-toepassing direct geanalyseerd kunnen worden wat er met die koffer aan de hand is zodat men actie kan ondernemen. Nu is het zo dat ik aan de bagageband sta te wachten totdat mijn koffer al dan niet verschijnt. Met een ZLE-toepassing zou ik al bij het uitstappen bericht kunnen krijgen wat er aan de hand is."

Wat is ZLE precies?
Smith: "Ik noem het altijd een 'value extractor'. Het koppelt bestaande IT-systemen. ZLE bestaat uit een operationale datastore, een datacache en een laag Enterprise Application Integration-software. Daarbovenop draait een business rules engine. Met andere woorden: alle applicaties binnen een organisatie worden aan elkaar geknoopt, van datawarehouses, CRM-modules tot ERP-toepassingen. Tegelijkertijd kunnen er business rules op losgelaten worden."

Gartner introduceerde de term Zero Latency Enterprise al in 1998. Waarom nu pas de eerste oplevering?
Smith: "Grote bedrijven zijn lang bezig geweest om hun oude IT-infrastructuur aan te passen met het oog op het milleniumprobleem. Daarnaast zie je dat de focus op Internet verschuift van het aanbieden van informatie, via het uitvoeren van transacties naar daadwerkelijke interactie. Tegelijkertijd is er een bewustzijn ontstaan dat 'tijd' een belangrijke kritische factor is in de concurrentiestrijd."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond