Deel dit artikel
-

Zoals De Waard is vertrouwt hij Wikipedia

Mensen die negatief zijn over Wikipedia zijn meestal niet goed in het inschatten van de betrouwbaarheid van artikelen op die site. Die conclusie trekt onderzoeksinstituut CTIT van de Universiteit Twente.

Met de opkomst van digitale informatie wordt het steeds belangrijker om goed in te schatten of bepaalde informatie betrouwbaar is of niet. Wikipedia is bijvoorbeeld een veelgebruikte bron van informatie. Maar, omdat iedereen zelf informatie aan deze online encyclopedie kan toevoegen, bevat een deel van de artikelen inhoudelijke fouten en onjuiste informatie. De gebruiker moet dus zelf een inschatting maken of het artikel dat hij leest betrouwbaar is of niet.

Uit een nieuw onderzoek van hem komt naar voren dat het vertrouwen dat mensen in Wikipedia hebben een belangrijke rol speelt bij hun vermogen de betrouwbaarheid van individuele Wikipedia-artikelen in te schatten. Mensen die minder vertrouwen hebben in het medium, blijken de betrouwbaarheid van de artikelen per definitie laag in te schatten, onafhankelijk van de daadwerkelijke kwaliteit.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 152 proefpersonen uit de hele wereld. Deze proefpersonen kregen artikelen van wisselende kwaliteit voorgelegd, waarna ze een inschatting van de betrouwbaarheid van die artikelen moesten maken. Op basis van gestandaardiseerde vragenlijsten werd vervolgens bepaald in welke mate de respondenten over het algemeen geneigd zijn informatie te vertrouwen en hoezeer ze vertrouwen hebben in informatie op het internet en in Wikipedia in het bijzonder.

De resultaten van dit onderzoek zijn afgelopen weekend gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Information Science.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond