Industry Wire

Geplaatst door Kaspersky

2020 is hét jaar van het online festival: ook voor cybercriminelen

Nu het festivalseizoen van 2020 zo goed als verloren is, zoekt muziekminnend Nederland haar heil in online alternatieven. DJ’s, artiesten en festivals schakelen massaal over naar livestreams. En met succes: miljoenen mensen tuneden eerder al in op digitale dansevents. Maar muziekfans zijn niet de enigen die deze ontwikkelingen juichend ontvangen, ook cybercriminelen maken een vreugdedansje. Cybersecurity-bedrijf Kaspersky laat zien hoe je het online leuk én veilig houdt en lanceert AntivirusFest: een platform en social media festivalfilter die mensen bewust maakt van de risico’s en hoe je ze kunt vermijden.

OostWestThuisFest
De COVID-19 maatregelen zijn inmiddels versoepeld, maar de festivalbranche heeft het nakijken. Muziekfans komen online massaal samen om deze zomer toch het festivalseizoen virtueel te vieren. Eind juni vond het Awakenings Festival online plaats, de game Fortnite verzorgde een virtueel concert van Travis Scott dat ruim 27 miljoen mensen trok en recent was er nog een digitale editie van Tomorrowland.

Hackje plekje?!
Cybercriminelen springen in op de enorme vlucht die virtuele muziekfestivals hebben genomen. Veel mensen begeven zich in een voor hun onbekende online omgeving om toch hun felbegeerde festivalmoment te kunnen beleven. Zoals niet-gamers die via een gast-account in een game inloggen of via livestreams op onbekende websites. Ook worden mensen middels grote artiestennamen verleid om te klikken op links die heimelijk toegang geven tot je wachtwoorden of persoonsgegevens.

AntivirusFest: veilig festivallen doe je zo
Kaspersky wil virtuele feestvierders bewust maken van de gevaren die online events met zich meebrengen en lanceerde het platform antivirusfest.nl met allerlei tips en safety checks hoe je risico’s kunt vermijden.

Jornt van der Wiel, cybersecurity expert bij Kaspersky: “Net zoals je je voor een festival voorbereidt, van kaartjes kopen tot de perfecte festivaloutfit, is het aan te raden om ook voor je virtuele festival de nodige voorbereidingen te treffen. Verdiep je in de website waar je aan gaat deelnemen, klik niet zomaar op linkjes en zorg voor sterke en unieke wachtwoorden. Met Antivirusfest willen we laten zien hoe je je vrijheid online kunt vieren op een veilige manier.”

Handen ineen met Kris Kross Amsterdam
Naast het platform heeft Kaspersky een Facebook en Instagram festivalfilter ontwikkeld dat wordt gelanceerd in samenwerking met bekende festivalliefhebbers. Via Instagram laten Kris Kross Amsterdam, Anna Nooshin, Fred van Leer en Lizzy van der Ligt zien hoe zij deze zomer online festivallen. Daarnaast vertelt Kris Kross Amsterdam, die onlangs een nieuwe singel uitbracht, op het platform hoe zij coronatijd (online) hebben beleefd.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht