Industry Wire

Geplaatst door Oracle

Universiteit Groningen maakt grote slag in data security

Bergen op Zoom, 31 maart 2022 – De Rijksuniversiteit Groningen zocht – net als veel andere onderwijsinstellingen – naar een betaalbare oplossing om haar data optimaal te kunnen beveiligen. Daarnaast wilde de RUG profiteren van het werken met betere tools voor rapportage en een hogere ROI.

Via SURF werd IT-consultant Quistor ingeschakeld voor de ultieme oplossing: een migratie van alle BI-tools voor rapportages en dashboards naar Oracle Analytics Cloud. Een slimme zet, want BI-tools zijn veiliger in de cloud dan wanneer ze lokaal opgeslagen worden. De keuze voor Quistor was logisch, het is de enige partner in Nederland die clouddiensten van Oracle via SURF kan leveren.

Floris Krabbe, Teamlead van het BI-team van de RUG: “We wilden naar de cloud om beheertechnische redenen, maar ook om privacytechnische redenen en betere security. Het belangrijkste doel was de implementatie van de laatste versie van de Oracle software. Het up-to-date blijven kostte vaak erg veel moeite, omdat er specifieke kennis en ervaring voor nodig is. Dit bracht mogelijke securityrisico’s met zich mee. Een cloudmigratie naar Oracle Analytics Cloud ontzorgt ons volledig op het gebied van technisch applicatie beheer. Hierbij gaat het niet alleen om beschikbaarheid van de applicaties maar vooral ook om privacy en security.”

De migratie naar de Oracle Cloud via SURF bracht de RUG meer voordelen, zoals lage kosten.

Mark Verhorst van Quistor: “SURF is in het leven geroepen om IT-diensten goedkoop te leveren voor universiteiten en hogescholen. Voor de meeste universiteiten is het zo dat zij een zogenoemde campuslicentie hebben en gebruik kunnen maken van een bring-your-own-license. Dat betekent dat ze voor hele lage kosten een migratie kunnen doen naar een cloudomgeving.”

Naast de lage investering, profiteert de RUG nu ook van een betere beveiliging van data en tools. Een platform zoals Oracle Cloud beschikt namelijk over talloze built-in security-oplossingen. Mark Verhorst (Quistor): “Producten worden standaard met heel veel security-maatregelen geleverd. Daarbij beschik je over tooling die je on-premises niet standaard hebt. Daarom is het beveiligen van je omgeving op zo’n cloudplatform vele malen toegankelijker.”

De nieuwe omgeving heeft de universiteit veel opgeleverd. Floris Krabbe: “We hebben nu een rapportageomgeving in de cloud met nieuwe mogelijkheden zoals grafische weergaves, nieuwe functies en verbeteringen van bestaande functionaliteiten.” Ook kijkt hij terug op een prettige samenwerking met het Oracle Lift Team dat de implementatie deed. “Het contact met Oracle was bijzonder plezierig. Oracle gaf ondersteuning op alle mogelijke manieren, dus daar ben ik erg over te spreken.”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht