Industry Wire

Geplaatst door Finst,

Crypto: terugblik en verwachtingen voor 2024

Amsterdam – Finst, de in Amsterdam gebaseerde crypto exchange, kondigt aan dat Mike Hoogland het team komt versterken als community manager. Hij zal door nauwe contacten met de cryptogemeenschap te onderhouden, de ambitieuze groeiambities van het bedrijf helpen waarmaken. Mike inventariseerde de trends in 2023 en zet zijn verwachtingen voor 2024 op een rijtje.

Mike Hoogland kocht zijn eerste crypto in 2013 en bouwde de cryptogemeenschap Bitkoning uit die inmiddels meer dan vijftigduizend leden telt. Omdat Finst het erg belangrijk vindt dicht bij haar gebruikers te staan en met hun feedback aan de slag te gaan, was de samenwerking een logische stap. Hoogland’s belangrijkste opdracht bij de Amsterdamse cryptobeurs is dan ook de vinger aan de pols te houden bij cryptobeleggers.

Afbeelding met Menselijk gezicht, persoon, kleding, person

Automatisch gegenereerde beschrijving

Terugblik 2023

1. Stijging van de Bitcoin prijs

Het eerste wat opvalt is de forse stijging van de Bitcoin prijs, van zo’n 15.000 euro in januari tot bijna 45.000 recentelijk. Er zijn een aantal verklaringen mogelijk voor deze stijging: enerzijds worden er massaal Bitcoin gekocht omdat de Amerikaanse schulden op het hoogste niveau ooit staan. Bitcoins worden als een store of value en een inflatieafdekking gezien. Daarnaast heeft de Europese Centrale Bank aangekondigd dat het zelf een digitale munt zal ontwikkelen, de CBDC. Bij sommige beleggers leeft daardoor de vrees dat privacy zal verdwijnen en dat digitale munten programmeerbaar worden. Sommige denken dat we straks geen Bitcoin meer zullen kunnen kopen en doen het dus nu.

2. Rechtszaak SEC

We moeten ook even stilstaan bij de rechtszaak die de SEC, de Amerikaanse beurswaakhond, aanspande tegen Ripple Lab in 2020 en waarin dit jaar een uitspraak werd gedaan. De SEC was van oordeel dat de XRP-token moest beschouwd worden als een effect en er dus aanvullende regulering nodig was. De SEC beschuldigde Ripple ervan illegaal meer dan $1,3 miljard aan niet-geregistreerde effecten op te hebben gehaald door XRP te verkopen. Deze rechtszaak is van belang omdat het een precedent schept van hoe Amerika kijkt naar crypto kijkt. Is een cryptocoin een security of niet? De US District Court in het Southern District van New York is alvast van oordeel dat Ripple de federale effectenwetgeving niet heeft overtreden door zijn XRP-token op openbare beurzen te verkopen.

3. Blackrock stimuleert institutionele crypto-investeringen

Een andere belangrijke gebeurtenis waar we in 2023 niet omheen konden is dat BlackRock, ’s werelds grootste asset manager, in juni bij de SEC goedkeuring heeft aangevraagd voor een zogenaamde spot Bitcoin ETF. Niet zo uitzonderlijke denkt u? De SEC heeft inderdaad al veel Bitcoin ETF’s en andere soorten crypto exchange-tirade funds goedgekeurd. Maar tot nu toe heeft de markttoezichthouder alleen groen licht gegeven aan fondsen die cryptocurrency futures volgen of aandelen bezitten van bedrijven met indirecte blootstelling aan crypto. De aanvraag van BlackRock is bedoeld om beleggers te voorzien van eenvoudige trackers die de huidige prijs van BTC volgen, in plaats van de prijzen van futures.

Omdat BlackRock een track record heeft van goedgekeurde aanvragen bij de SEC en dus erg goed weet wat voor hen belangrijk is, wordt verwacht dat de SEC ook deze filing zal goedkeuren.

“Dat zou goed nieuws zijn want het zet de deur open voor institutionele crypto-investeringen. We zien alvast dat heel wat andere asset managers inmiddels het voorbeeld van BlackRock volgden. Je ziet nu dat de grote spelers ook klaar zijn om aan boord te gaan van de cryptotrein wat iets zegt over de vraag naar en het aanbod van crypto. Heel veel partijen die daarvoor niet geïnteresseerd waren in crypto of aanliepen tegen problemen van veilige bewaring, krijgen nu een oplossing.”

4. Meer lange-termijnbeleggers dan ooit

Tot slot zien zagen we in 2023 het aantal Bitcoin wallets met een non-zero value, dit zijn wallets die daadwerkelijk Bitcoin tegoeden hebben, een historisch hoogtepunt bereikt. “Veel meer gebruikers maken daadwerkelijk wallets aan en hebben Bitcoin,” legt Hoogland uit. “De adoptie vergroot dus, en het aantal langetermijnbeleggers zit ook op een all-time high.”

Vooruitzichten 2024

1. Bitcoin halving zal Bitcoin prijs verder doen stijgen en goudbeleggers zullen overstappen

We zitten voor een psychologische deadline: in april of mei 2024 komt de volgende bitcoin halving eraan. Concreet betekent dit dat de beloning die netwerkdeelnemers die transacties valideren, ontvangen voor elke blok die ze succesvol mijnen, gehalveerd wordt. Dat is belangrijk voor veel crypto investeerders omdat dit de aanvoer van bitcoin op de markt wederom verlaagt, waardoor de prijs weer kan stijgen. Dit kan leiden tot all-time highs – wat naar verwachting rond eind 2024 zichtbaar zal zijn.

Volgens Mike anticiperen heel wat mensen hier al op. Al 15 jaar op rij, sinds de opkomst van Bitcoin, brengt een halving steeds een prijsverhoging met zich mee. Na de halving mogen we een nieuwe bullmarkt verwachten. Niet alleen voor bitcoin, maar ook voor andere cryptomunten. Om de tien jaar zie je een vertienvoudiging van de marktkapitalisatie. Dat is vergelijkbaar met de evolutie van de goudprijs. Heel wat goudbeleggers zullen vermoedelijk (gedeeltelijk) overstappen naar crypto.

2. MiCA-regelgeving versnelt crypto-adaptie

In 2024 zullen ook heel wat cryptospelers zich voorbereiden op de MiCA-regelgeving die begin 2025 in werking zal treden binnen de Europese Unie. “Ik verwacht dat MiCA de crypto-adoptie nog verder zal versnellen, vooral langs de institutionele kant omdat de betere bescherming van de consument zich zal vertalen naar meer vertrouwen in de sector,” vertelt Mike.

3. Groter vertrouwen in crypto

In combinatie met Bitcoin ETF’s die naar verwachting zullen worden goedgekeurd, zou het feit dat MiCA zal worden afgedwongen ook moeten bijdragen aan een grotere adoptie, vooral aan de institutionele kant, vanwege een hogere consumentenbescherming en dus een groter vertrouwen in de algehele sector.

2024 belooft een boeiend en interessant jaar te worden voor crypto. Om ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft zal Finst maandelijks de belangrijkste events die plaatvonden binnen de sector toelichten. In de eerste week van elke maand zult u een update ontvangen.

Over Finst
Finst is de snelst groeiende cryptocurrency exchange in Nederland en biedt een best-in-class investeringsplatform in combinatie met institutionele beveiligingsstandaarden en 82% lagere handelskosten. Finst wordt geleid door het ex-kernteam van DEGIRO en is geregistreerd als aanbieder van cryptodiensten bij De Nederlandsche Bank (DNB). Finst wil het grootste en meest vertrouwde cryptocurrency platform in Europa worden door particuliere beleggers te laten profiteren van dezelfde mogelijkheden en tools als professionele handelaren. Voor meer informatie kan u terecht op www.finst.com.

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht