Industry Wire

Geplaatst door Databricks

Databricks lanceert Databricks AI/BI voor intelligentere data-analyses

Amsterdam, 14 juni 2024 — Data- en AI-bedrijf Databricks kondigt deze week de lancering aan van Databricks AI/BI, een nieuwe business intelligence-oplossing die analytics en data-inzichten beter toegankelijk maken voor alle medewerkers binnen een organisatie.

Databricks AI/BI biedt twee complementaire ervaringen: Dashboards, een AI-gestuurde low-code interface voor het maken en distribueren van snelle, interactieve dashboards; en Genie, een chatinterface voor het beantwoorden van ad-hoc vragen en vervolgvragen met natuurlijke taal. Beide worden aangedreven door een samengesteld AI-systeem dat voortdurend leert van het gebruik van de volledige datastack van een organisatie, inclusief ETL-pipelines, data lineage en andere query’s. Hiermee kan Databricks AI/BI complexe vragen nauwkeurig en automatisch beantwoorden zonder dat er vooraf hoeft te worden ingesteld of gemodelleerd.

AI/BI is een belangrijke stap in de richting van echte self-service BI, waarbij de soorten analyses die alledaagse gebruikers kunnen uitvoeren flink worden uitgebreid door middel van een AI-first benadering. De intelligentie van AI/BI wordt mogelijk gemaakt door het Databricks Data Intelligence Platform, dat is geïntegreerd voor uniforme governance, data lineage, veilige data-uitwisseling en bliksemsnelle performance voor data van iedere omvang.

“Een echt intelligente BI-oplossing moet de unieke semantiek en nuances van een bedrijf begrijpen om vragen voor zakelijke gebruikers effectief te kunnen beantwoorden”, zegt Ali Ghodsi, medeoprichter en CEO van Databricks. “Wij zijn van mening dat dit een andere aanpak vereist dan de manier waarop BI-software in het verleden is ontworpen. Een aanpak waarbij een AI-systeem in het middelpunt van de architectuur wordt geplaatst en die gebruikmaakt van de sterke punten van het systeem en de zwakke punten aanvult om deze nuances beter te begrijpen en ervan te leren. De lancering van AI/BI brengt ons dichterbij een dergelijk systeem.”

Een samengesteld AI-systeem voor bedrijfsanalyses
De kern van AI/BI is een samengesteld AI-systeem dat meerdere AI-onderdelen gebruikt om zakelijke vragen te beantwoorden. Elk onderdeel is verantwoordelijk voor een afgebakende maar belangrijke taak, zoals planning, SQL-generatie, uitleg, visualisatie of resultaatcertificering. Deze AI-onderdelen worden ook ondersteund door andere componenten, zoals een subsysteem voor de rangschikking van antwoorden en een vectorindex. Samen bieden ze beredeneringsmogelijkheden die veel verder gaan dan welk monolithisch model dan ook.

Het systeem is ontworpen om voortdurend te leren en zijn prestaties te verbeteren op basis van menselijke feedback. Als het bijvoorbeeld de definitie van klantverloop te horen krijgt, zal AI/BI die kennis niet alleen gebruiken om soortgelijke vragen te beantwoorden (zoals het  klantverloop in EMEA vergeleken met APJ), maar deze ook inzetten om het verloop te berekenen of de betekenis en waarde van klantretentie af te leiden. AI/BI houdt de kennis langer vast dan slechts één enkele analyse of gesprek en wordt hierdoor steeds beter, net als een menselijke analist. Daarnaast leert AI/BI van andere informatie over de data van een organisatie in het Databricks-platform, zoals ETL-pipelines, data lineage, populariteitsstatistieken en andere data-query’s.

Dit systeem voedt twee complementaire interfaces:

  1. AI/BI Dashboards: een AI-gedreven low-code dashboardoplossing die de conventionele BI-mogelijkheden biedt die gebruikers verwachten voor hun gebruikelijke zakelijke vraagstukken.
  2. AI/BI Genie: een conversational interface die continu de onderliggende data en semantiek kan leren op basis van menselijke feedback, en die een veel bredere set van zakelijke vragen kan beantwoorden op basis van zijn redeneervermogen, terwijl het nog steeds gecertificeerde antwoorden kan geven op door datateams gespecificeerde vraagpatronen.

Beschikbaarheid                                                                                                                      AI/BI is inbegrepen voor alle SQL Pro- en Serverless-klanten van Databricks. AI/BI Dashboards is algemeen beschikbaar; Genie is vanaf vandaag in public preview. Er zijn voor beide producten geen extra licentiekosten buiten de kosten voor warehouse compute-kosten.

Ga voor meer informatie over AI/BI naar: https://www.databricks.com/product/ai-bi

Over Databricks
Databricks is hét data- en AI-bedrijf. Meer dan 10.000 organisaties – waaronder Comcast, Condé Nast, Grammarly en ruim 50% van de Fortune 500 – vertrouwen op het Databricks Data Intelligence Platform om data, analytics en AI te verenigen. Het hoofdkantoor is gevestigd in San Francisco, met locaties over de hele wereld – waaronder Amsterdam. Databricks is opgericht door de initiatiefnemers van Apache Spark, Delta Lake en MLflow. Volg Databricks op Twitter, LinkedIn en Facebook of ga voor meer informatie naar www.databricks.com.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht