Industry Wire

Geplaatst door Kaspersky Lab

Kaspersky Lab en Marlies Slegers introduceren spannend kinderboek over eerste stappen in digitale wereld

Utrecht, 31 oktober 2017 In aanloop naar de Week van de Mediawijsheid presenteren kinderboekenschrijfster Marlies Slegers en Kaspersky Lab het boek ‘Kasper, Sky en de groene beer’. Dit kinderboek is bedoeld om kinderen van 6 tot en met 9 jaar op een leuke en educatieve manier kennis te laten maken met het belang van veilig internetten. Het is de eerste samenwerking in ons land op het vlak van digitale veiligheid voor kleine kinderen tussen een boekenschrijfster en een securitysoftwarebedrijf. Leraar van het jaar 2017, Tjeerd van den Elsen, krijgt vandaag het eerste exemplaar overhandigd in kinderboekenwinkel Casperle in Amsterdam. De presentatie van dit boek is ondersteund met een nationaal onderzoek door onderzoeksbureau Qrius naar de eerste stappen van kinderen in de digitale wereld.

Kaspersky Lab verspreidt dit kinderboek gratis onder alle basisscholen in Nederland. Daarmee wil de digitale beveiliger zowel juffen en meesters, als de kinderen zelf, helpen om het bewustzijn rondom veilig internetten te vergroten. Het nationaal onderzoek van Qrius toont aan dat ongeveer de helft van de kinderen van 6 tot 9 jaar gemiddeld één uur per dag op internet vertoeven. Daarbij blijkt dat 29% van de kinderen alleen op internet mag en alles mag doen wat ze willen. Dan is het van groot belang dat kinderen zich bewust zijn van de leuke maar ook mindere leuke dingen van internet, zo vinden de twee initiatiefnemers van dit project.

Auteur Marlies Slegers over de totstandkoming van het kinderboek: “Kinderen moeten, net als in de echte wereld, leren hoe ze zich veilig in de digitale wereld begeven. Dat kan alleen als ze daarbij begeleid worden. Als ouder/opvoeder heb je daar een fun- en functierol bij: samen met je kind de funfactor van internet ontdekken en zien wat je functie als ouder/opvoeder is. De groene beer heeft beide factoren in zich: fun én functie!”

“Onder leerkrachten en ouders is er een groeiende zorg op het gebied van internetgebruik. Daarom is het van belang dat kinderen geholpen worden in hoe zij wegwijs worden in de digitale wereld. Met dit boek hebben we een mooie tool in handen waarmee je het gesprek aan kunt gaan over verantwoord internetgebruik en hoe je social media gebruikt”, vertelt Tjeerd van den Elsen.

Martijn van Lom, General Manager Kaspersky Lab Benelux: “Uit zowel onderzoek als gesprekken met juffen en meesters blijkt dat er weinig educatieve instrumenten voorhanden zijn om jonge kinderen wegwijs te maken in de digitale wereld. Met dit initiatief voor gratis verspreiding van dit kinderboek willen we zowel ouders, kinderen als docenten op weg helpen. In aanloop naar de Week van de Mediawijsheid van 17 t/m 24 november a.s. krijgen betrokkenen een educatief en leuk hulpmiddel in handen om in die week in gesprek te gaan over online gedrag en mediawijze vaardigheden. Dit project sluit bovendien volledig aan op onze missie op weg naar een veilige digitale samenleving voor iedereen.”

Kinderen zijn steeds vaker online. 60% van de ouders is bang dat hun kinderen zonder toezicht worden geconfronteerd met schadelijke informatie. Ontwikkelaars van Kaspersky Lab hebben daarom Kaspersky’s beproefde ouderlijk toezicht en het Safe Kids-programma in de nieuwste versie van Kaspersky Total Security Software opgenomen. Dit stelt ouders onder andere in staat tijdslimieten in te stellen voor specifieke apparatuur. Verder kan daarmee het gebruik van applicaties of toegang tot informatie die niet geschikt is voor kindermans ogen en oren, beperkt of uitgesloten worden. Meer tips over een veilige internetomgeving voor kinderen is ook beschikbaar op  https://www.kaspersky.nl/samen-mediawijs.

 

Over Kaspersky Lab

Kaspersky Lab is een wereldwijd opererend cybersecuritybedrijf dat in 2017 zijn 20-jarig bestaan viert. Kaspersky Labs diepgaande expertise op het gebied van inlichtingen en beveiliging wordt wereldwijd voortdurend omgezet in next-generation beveiligingsoplossingen en -diensten ter bescherming van bedrijven, kritieke infrastructuur, overheden en consumenten. Het uitgebreide beveiligingsportfolio van het bedrijf omvat toonaangevende endpoint-bescherming en gespecialiseerde beveiligingsoplossingen en diensten voor de bestrijding van geavanceerde en zich continu ontwikkelende digitale dreigingen. Technologieën van Kaspersky Lab bieden bescherming aan ruim 400 miljoen gebruikers en helpen 270.000 zakelijke klanten om hun meest waardevolle bezit te beschermen. Meer informatie op www.kaspersky.com.

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht