Industry Wire

Geplaatst door Mendix

Mendix 10.6 biedt enterprises nieuwe AI-mogelijkheden voor impactvolle transformatie

Rotterdam, 27 februari 2024Mendix, een Siemens-onderdeel en wereldwijd leider op het gebied van low-code softwareontwikkeling, heeft Mendix 10.6 algemeen beschikbaar gemaakt. Deze platformupgrade is de eerste die AI-enablement tools biedt die zijn ontworpen om de adoptie van deze belangrijke technologie te vereenvoudigen en te versnellen, voor het breedste scala aan strategische use cases.

Mendix 10.6 sluit aan op Mendix’ bedrijfsvisie van voortdurende innovatie, op drie belangrijke gebieden:

  • verbetering van de productiviteit van ontwikkelaars met een reeks AI-ondersteunde ontwikkeltools (AIAD) en bijgewerkte editors voor een snellere en meer intuïtieve ervaring
  • nieuwe tools die het makkelijker maken om Mendix-applicaties uit te breiden met AI
  • uitgebreide zichtbaarheid, transparantie en real-time inzichten en feedback voor het beheren en optimaliseren van de productie en de uitrol binnen het gehele softwareportfolio van een organisatie

Met het Mendix-platform kunnen organisaties intelligente oplossingen ontwikkelen. Dit doet het met een low-code benadering van AI en machine learning die transformatieve en duurzame zakelijke impact mogelijk maakt. Verder vermindert Mendix 10.6 de complexiteit rond het leveren van slimme toepassingen door de hoogste governance standaarden in te bedden in de gehele levenscyclus van softwareontwikkeling.

Een race om de zakelijke waarde van AI voor de onderneming te ontsluiten

Volgens Gartner is het noodzakelijk voor ondernemingen om de zakelijke waarde van AI binnen de komende twee jaar te gaan benutten. Onderzoekers van Gartner schatten dat GenAI in 2025 bij 90% van de bedrijven wereldwijd een ‘workforce partner’ zal zijn(1). De Harvard Business Review schat dat samengestelde AI – waaronder generatieve AI, geavanceerde analytics, API’s en andere vormen van AI-ondersteunde besluitvorming – een significante rol gaat spelen in de bedrijfsactiviteiten(2).

Ondanks deze marktdruk zegt Forrester dat ondernemingen worden afgeremd door aanzienlijke uitdagingen bij de implementatie. Barrières zijn onder andere een gebrek aan interne skills en capaciteit, complexiteit bij het integreren van meerdere technologieën en de noodzaak om concurrerend te blijven terwijl je legacy systemen in de lucht probeert te houden(3).

“De 10.6 platformrelease democratiseert de toegang tot de revolutionaire mogelijkheden van AI en vermindert daarmee de risico’s en complexiteit voor iedere onderneming die zich hiermee bezighoudt”, zegt Jethro Borsje, Chief Ecosystem Officer van Mendix. “Met een platformervaring die gebruik kan maken van de domeinexpertise van datawetenschappers, businesstechnologen en ontwikkelteams kunnen organisaties echt resultaat halen uit hun AI-investeringen.”

Borsje vervolgt: “Mendix 10.6 ontsluit de waarde die te vinden is in ongelijksoortige systemen, ongelijksoortige gegevens en teams die in silo’s werken. Dankzij samenwerking en een compleet overzicht van het digitale landschap van een enterprise kan Mendix gegevens en informatie koppelen aan automatisering en besluitvorming.”

Slimmer werken, sneller bouwen met AI

Met de nieuwe AIAD-tooling kunnen organisaties ambitieuze ontwikkelingsdoelen stellen en bereiken. Nieuwe mogelijkheden zijn onder andere:

  • Mendix Chat – een fundamenteel onderdeel van Mendix’s Generative AI-strategie. Ontwikkelaars kunnen vragen stellen aan Mendix Chat, waarna ze real-time begeleiding en suggesties krijgen. Mendix Chat is nu beschikbaar in bèta modus en toekomstige versies van Mendix Chat zullen onder andere taakautomatisering bevatten, terwijl het ook sommige aspecten van softwarecreatie zal vergemakkelijken.
  • MxAssist – een suite van intelligente ‘co-development’ logic bots (waaronder MxAssist Logic Bot, Best Practice Bot en Validation Assist) die ontwikkelaars helpen bij het in real-time modelleren, configureren en optimaliseren van applicaties. MxAssist beschikt over een nieuwe interface en een verbeterde AI-engine die is getraind op twaalf miljoen geanonimiseerde applicatielogica’s die zijn gebouwd met Mendix.

Meerdere paden naar AI-enablement met low-code

Mendix 10.6 maakt het makkelijker om AI/ML in te zetten voor het bouwen van slimme toepassingen. Het platform stroomlijnt de inzet van AI op twee manieren: via gehoste API-services van derden of door open source, machinetaal (ML) -modellen op te nemen in de Mendix Studio Pro runtime.

Voor clouddiensten heeft Mendix samengewerkt met Amazon Web Service (AWS) om geïntegreerde en veilige connectors naar AWS managed services te bouwen, wat de connectiviteit binnen Studio Pro vereenvoudigt. Met connectors zoals AWS Bedrock kunnen ontwikkelaars generatieve AI-mogelijkheden opnemen in applicaties die met Mendix worden gebouwd.

Voor use cases die gericht zijn op gegevensprivacy, prestaties of die maatwerk AI-modellen nodig hebben, laat de ML Kit van Mendix 10.6 organisaties hun eigen gegevens gebruiken om ML-modellen intern te trainen. Dit gebeurt door ONNX-compatibele modellen veilig en lokaal te gebruiken in de Mendix Studio Pro runtime. Mendix is het eerste en enige low-code platform dat dergelijke mogelijkheden biedt.

Ontwikkelaars kunnen nu gebruik maken van de uitgebreide UI/UX-mogelijkheden van Mendix om snel AR/VR-applicaties, chatbots en voice assistance-applicaties te bouwen met één toolset. Vervolgens kunnen deze applicaties naadloos worden uitgerold naar het web en op mobiele devices.

Tot slot biedt Mendix 10.6 verbeterde tools voor transparantie en fijnmazige controle over het gehele applicatielandschap van de onderneming. Real-time inzicht in gebruikerseisen, systeemprestaties, activiteiten van stakeholders, gegevensbescherming en andere elementen rond governance en security worden gecentraliseerd via nieuwe platform modules. Dit zijn onder andere het nieuwe Application Health Dashboard, dat een alert status-overzicht biedt van productieomgevingen, en de Mendix Solutions Kit, die een dashboardoverzicht biedt van de uitbreidingen en wijzigingen van oplossingen, waardoor de operationele- en onderhoudsbehoeften sterk worden vereenvoudigd.

Download hier de whitepaper van Mendix, ‘Building Smart Apps w/ Low-Code’:https://www.mendix.com/blog/shape-a-new-reality-with-mendix-10-6/

Bronnen:

1) Gartner Press Release, Gartner Says CIOs Must Prioritize Their AI Ambition and AI-Ready Scenarios for Next 12-24 Months,” October 16, 2023.

2) Harvard Business Review; “5 Forces That Will Drive the Adoption of GenAI, December 14, 2023, https://hbr.org/2023/12/5-forces-that-will-drive-the-adoption-of-genai

3)  Forrester White Paper, “The CIO’s Role in the Growth Agenda,” June 8, 2023, https://www.forrester.com/technology/the-cios-role-in-the-growth-agenda/

 

Over Gartner

GARTNER is een geregistreerd handelsmerk en servicemerk van Gartner en Magic Quadrant is een geregistreerd handelsmerk van Gartner, Inc. en/of zijn dochterondernemingen in de VS en internationaal en worden hierin met toestemming gebruikt. Alle rechten voorbehouden.

Gartner beveelt geen enkele leverancier, product of dienst aan die in onze onderzoekspublicaties wordt genoemd, en adviseert technologiegebruikers niet om alleen die leveranciers te selecteren met de hoogste beoordelingen of andere aanduidingen. De onderzoekspublicaties van Gartner bevatten de meningen van de onderzoeksorganisatie van Gartner en mogen niet worden opgevat als feitelijke verklaringen. Gartner wijst alle garanties af, expliciet of impliciet, met betrekking tot dit onderzoek, inclusief garanties van verkoopbaarheid of geschiktheid voor een bepaald doel.

Over Mendix

Mendix, onderdeel van Siemens, is het enige low-code platform dat de volledige complexiteit aanpakt rond uitdagingen op het gebied van enterprise softwareontwikkeling. Dat doet Mendix door iedereen te betrekken bij het opstellen van de vereisten, het creëren van ideeën en het bewaken van de waarde tijdens de gehele levenscyclus van het softwareportfolio. Zo kunnen organisaties zich focussen op dat wat echt belangrijk is, met vertrouwen in governance en controle om risico’s te voorkomen. Dit betekent dat organisaties makkelijker kunnen veranderen: wanneer er een geweldig nieuw idee ontstaat, kan dit sneller omgezet worden in resultaten. Meer dan 4.000 organisaties in 46 landen gebruiken Mendix. Een actieve community van ruim 300.000 ontwikkelaars heeft al meer dan 950.000 applicaties gebouwd – en dat aantal groeit dagelijks. Kijk voor meer informatie op https://mendix.com.

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht