Industry Wire

Geplaatst door IIAI

Nieuw publiek-privaat AI-onderzoekslab voor medische beeldherkenning

UvA-hoogleraren Cees Snoek en Marcel Worring starten samen met onderzoekers van het Inception Institute of Artificial Intelligence Ltd. uit de Verenigde Arabische Emiraten een nieuw publiek-privaat onderzoekslab. In het nieuwe AIM Lab gaan ze zich richten op de inzet van kunstmatige intelligentie voor medische beeldherkenning. Het lab wordt onderdeel van ICAI, het nationale Innovatie Centrum voor AI, op Amsterdam Science Park.

De medische praktijk vereist steeds meer interpretatie van digitale beelden. Menselijke experts zijn duur, foutgevoelig en worden moe. Recente ontwikkelingen in de beeldherkenning, met name door ‘deep learning’, hebben laten zien dat computers meer informatie uit afbeeldingen kunnen halen en door hun toegenomen nauwkeurigheid soms al betrouwbaarder zijn dan mensen. De beeldherkenning heeft zich echter met name geconcentreerd op alledaagse afbeeldingen zoals te vinden op Instagram en YouTube. Cees Snoek, een van de wetenschappelijke directeuren van het AIM Lab: ‘Het aanpassen en verder ontwikkelen van de beeldherkenning aan de karakteristieken van medische beelden is een belangrijke uitdaging voor het AIM Lab. Vanuit een technisch perspectief zal gewerkt worden aan fundamentele en relatief algemene AI-modellen en algoritmen die kunnen worden toegepast op specifieke ziekten’.

AI voor snellere diagnose

In het lab zullen zeven promovendi de komende vijf jaar gaan werken aan projecten die onder andere streven naar snellere diagnose van Alzheimer, het modelleren van hartbewegingen en het genereren van automatische rapportages op basis van röntgenbeelden.

Het AIM Lab is het zevende lab dat deel uitmaakt van ICAI. Het afgelopen jaar werden al AIRlab Amsterdam (gezamenlijk industrie-lab met Ahold Delhaize), het Nationaal Politielab (samenwerking UvA, Universiteit Utrecht en de Nationale Politie) en Elsevier AI Lab (samenwerking UvA, Vrije Universiteit en Elsevier) opgericht.

Over ICAI

Het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI) is een nationaal netwerk gericht op technologie- en talentontwikkeling tussen kennisinstellingen, industrie en overheid op het gebied van Artificial Intelligence. Nederland heeft het talent, het onderzoek van wereldklasse, een jarenlange traditie in AI-onderwijs en is een van ’s werelds leidende landen op het gebied van innovatiekracht. ICAI brengt deze positieve krachten samen in een uniek nationaal initiatief. ICAI’s innovatiestrategie is georganiseerd rond industry labs – onderzoekslabs die meerjarige strategische samenwerkingen met het bedrijfsleven omvatten. www.icai.ai

Over IIAI

The Inception Institute of Artificial Intelligence Ltd. (IIAI) drives excellence and leadership of AI research in the UAE and the wider world with the aim of promoting economic growth, fostering innovation and improving healthcare and people’s lives. IIAI collaborates with leading hospitals in the UAE on applying cutting-edge machine learning and computer vision techniques to revolutionize the healthcare industry through medical image computation and analysis. IIAI attracts exceptionally talented and highly motivated researchers and engineers from around the world in the areas of computer vision, machine learning and medical imaging to work across disciplines on both fundamental and applied research.

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht