Industry Wire

Geplaatst door Ondernemerdraaitdoor

Nieuwe talkshowserie over effect cybercriminaliteit op business ondernemers

Haarlem, 23 september 2020. Op donderdag 8 oktober van 17:00 tot 18:00 uur vindt de eerste editie plaats van de interactieve Cybertalks genaamd De Ondernemer Draait Door (DODD). DODD is een initiatief van de gezamenlijke Platforms Veilig Ondernemen in Nederland en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). In deze serie talkshows wordt onder leiding van journalist en programmamaker Kees van der Spek en presentator Kevin van den Berg, samen met regionale ondernemers, cyberspecialisten en overheidsfunctionarissen ingegaan op het probleem cybercrime. Ze bespreken onder andere het gedrag van eigenaren, directeuren en werknemers én er wordt gezocht naar passende oplossingen. De talkshows worden live vanuit de regio uitgezonden en landelijk verspreid met korte vlogs en entertainment.

De coronacrisis heeft de wereld op zijn kop gezet en cybercriminelen profiteren grootschalig. Het aantal cyberaanvallen per maand was in april en mei van dit jaar net zo hoog als in het hele jaar 2018. Daarnaast hebben ondernemers al genoeg aan het hoofd met thema’s als duurzaamheid, regelgeving en ondermijning. Bernard Klaassen, projectleider Cybercrime vertelt hierover: “Zeker met de groei in thuiswerkers sinds corona wordt cybersecurity steeds belangrijker voor ondernemers. Het wordt lastig om te focussen op je core business als je bezig bent alle verschillende ballen in de lucht te houden. En misschien zit daar wel juist de crux”. Hij vervolgt: “Bij bedrijfsgerichte phishingpogingen loopt het percentage werknemers dat phishingmails niet herkent op naar 75%. Ondernemers zijn onbewust onbekwaam en dat neemt nodeloos risico met zich mee”.

Cybersecurity

“Het aantal cyberaanvallen is vertienvoudigd. Bovendien herkent 1 op de 4 werknemers een standaard phishingmail niet. Dat zijn zaken om je zorgen over te maken”, aldus Klaassen. De hosts van de Cybertalks spreken ondernemers, werknemers, adviseurs en platformen die oplossingen hebben gevonden voor cybersecurity-uitdagingen die ondernemers misschien nog niet eens ervaren. Voor ondernemers die gecontroleerd door willen draaien: de talkshowserie ‘De Ondernemer Draait Door’ neemt de luisteraar mee in hoe ondernemers ook in deze periode duurzaam, veilig en energiek kunnen blijven ondernemen.

De talkshowserie Cybertalks gaat van start

De eerste aflevering wordt uitgezonden vanuit het gemeentehuis in Weert in Limburg. Het credo van één van de gasten, ondernemer Xander Koppelmans: “het is niet de vraag óf, maar wanneer je wordt gehackt!” Xander raakte zijn bedrijf kwijt door zo’n hack en maakte een volledige herstart. Natascha Rouette – MediaInn, uit Sittard raakte door ransomware al haar data kwijt, maar herstelde met een flinke inspanning.

Burgemeester van Weert, mevrouw Ina Lepping-Schuitema, geeft haar visie op de rol van de gemeente bij het verbeteren van de digitale veiligheid van inwoners en bedrijven. Weert was een van de eerste gemeenten in Limburg die digitale weerbaarheid van inwoners en bedrijven in haar beleid opnam. Vervolgens laat een onderzoeker van het Politie Cyberteam Limburg zien hoe de politie cybercrime aanpakt en wat ze wel en niet kunnen doen. Afsluitend vertelt Fabian Leijten, ondernemer en oprichter van de Digibende, over zijn visie op opleiden in cybersecurity en hoe zijn visie gestalte krijgt in de Digibende.

Na de eerste editie in Limburg volgen de komende weken de Cybertalks op maandag 19 oktober in Brabant – ‘Binnen 3 seconden was het ‘Game Over’, op dinsdag 3 november in Zuid-Holland – Brandverzekering: ja! Cyberverzekering: is dat nou écht nodig? én op maandag 9 november Noord-Holland – Veilig thuiswerken is het credo, of valt dat in praktijk wat tegen?

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht