Industry Wire

Geplaatst door Universiteit van Utrecht

Onderzoekssubsidie voor verantwoorde inzet kunstmatige intelligentie

NWO heeft een subsidie voor twee promotieplekken toegekend aan het project ‘Causaliteit in multi-agent systemen: leren en verifiëren’. Mehdi Dastani, hoogleraar Intelligent Systems, is hoofdaanvrager. Hij ontvangt de subsidie samen met mede-aanvragers Natasha Alechina, Thijs van Ommen en Brian Logan. De onderzoekers gaan technieken ontwikkelen voor het leren, analyseren, verifiëren en voorspellen van causale gevolgen van beslissingen gemaakt door meerdere (kunstmatige) agenten.

Kunstmatige intelligentie-systemen zijn alomtegenwoordig en nemen in toenemende mate beslissingen namens menselijke gebruikers. De complexe causale relaties tussen deze beslissingen kunnen dramatische gevolgen hebben die niet vooraf kunnen worden voorzien. In dit project gaan de onderzoekers samenwerken met ProRail om de gevolgen te voorspellen van beslissingen die gemaakt worden door meerdere actoren, waaronder menselijke en kunstmatige agenten.

Naast dit project ontvangen nog vijf andere projecten een subsidie van NWO binnen het programma Kunstmatige Intelligentie Verantwoorde Inzet externe link.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht