Industry Wire

Geplaatst door Open Universiteit

OU-hoogleraar: ‘Big data veroorzaken nieuwe industriële revolutie’

‘Data zijn de nieuwe grondstof voor economische ontwikkeling. Het Business Intelligence en Smart Services (BISS) Institute, een samenwerking tussen Open Universiteit, Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool, is daarom gestart met onderzoek naar het ontwikkelen van slimme diensten op basis van big data. De expertisegebieden zijn vastgesteld,  wetenschappers worden aangesteld en de eerste projecten zijn uitgevoerd. Dit en andere zaken over BISS zijn onderwerp van de rede die prof. dr. Gerard Mertens op 25 september 2015 houdt in het kader van de 31e diesviering van de Open Universiteit, met als thema: Smart services: innovatie door co-creatie.

Gericht op toepassingen

‘Big data is the next big thing. Door de razendsnelle technologische ontwikkelingen wordt het mogelijk grote hoeveelheden en verschillende soorten data te analyseren. De potentiële toepassingsgebieden zijn oneindig en de economische waarde enorm. Binnen BISS gaan wij met onze partners deze slimme diensten ontwikkelen’, stelt prof. dr. Gerard Mertens, decaan van de faculteit Management, Science & Technology (MST) van de Open Universiteit (OU) en kwartiermaker van BISS. ‘BISS verschilt van andere onderzoekscentra voor big data in Nederland. Waar andere centra zich meer richten op de technische kant van big data, focust BISS zich vooral op waardecreatie. Dat doen we door nieuwe, innovatieve, en informatiegedreven toepassingen te ontwikkelen die we aanduiden met ‘smart services’. Smart services zijn slimme product- en dienstinnovaties die door het effectief en innovatief gebruik van data en daaruit af te leiden informatie een bron zijn van economische meerwaarde voor organisaties en hun klanten. Het BISS Institute richt zich daarbij op de expertisegebieden data science (verzamelen, aggregeren en beheren van big data), business analytics (ordenen, bewerken en analyseren van big data) en service design (ontwerpen van nieuwe diensten/producten). In eerste instantie zal de aandacht vooral gericht zijn op financiële dienstverlening. De grootste pensioenuitvoerder van Nederland met een vermogen van meer dan 400 miljard, APG, is partner van het BISS Institute.

BISS is brein van Smart Services Campus

Het internationaal georiënteerde BISS Institute is een samenwerkingsverband van de kennisinstellingen Open Universiteit, Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool. Het richt zich op excellent onderzoek en onderwijs en intensieve samenwerking met het bedrijfsleven. Het onderzoek sluit aan bij het onderzoeksprogramma Learning and Innovation in Resilient Systems van de faculteit MST van de OU. BISS is eind 2014 gestart en inmiddels zijn de eerste wetenschappers aangesteld. In het afgelopen jaar hebben gesprekken met 50 potentiële samenwerkingspartners van BISS en de Smart Services Campus plaatsgevonden. Ook zijn reeds (pilot)projecten uitgevoerd, waaronder een project samen met APG over de toepassing van kunstmatige intelligentie.

BISS is het brein van de Smart Services Campus (SSC) in Heerlen die het innovatief vermogen van Limburg en de regio moet gaan versterken, die nieuwe bedrijvigheid moet aantrekken en zo de regionale werkgelegenheid een impuls geven. Met nieuwe opleidingen op associate, bachelor, master en post-initieel niveau draagt BISS bij aan het opleiden en rekruteren van talent. De Smart Services Campus is een joint venture van APG, Universiteit Maastricht en de Provincie Limburg en vormt onderdeel van Brightlands.
Diesviering

Prof. dr. Gerard Mertens houdt zijn rede in het kader van de 31e diesviering van de OU die plaatsvindt op vrijdag 25 september 2015 vanaf 14.30 uur bij de OU in Heerlen. Meer informatie over de dies natalis bij de OU vindt u op onze website www.ou.nl/dies.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht