Industry Wire

Geplaatst door Troostwijk Auctions

Profish Food B.V. stopt: machines voor de vis- en voedselindustrie in online veiling

“Het lukte de laatste jaren niet meer om van Profish een winstgevend bedrijf te maken. Daarom hebben we besloten te stoppen,” verklaart Henry Zwiers, algemeen directeur van Profish Food B.V. De volledige inventaris van het bedrijf, waaronder een grote hoeveelheid machines voor de voedselindustrie, elektronica en kantoorinventaris, wordt op dit moment online geveild bij Troostwijk Auctions. Bieden kan tot maandag 18 november, de veiling sluit om 10:00 uur.

“Er was al geruime tijd een dalende lijn te zien bij Profish Food B.V.,” vertelt Henry Zwiers, algemeen directeur van het bedrijf. “De zalmprijs is de laatste jaren enorm gestegen, dus mensen kopen er minder van. Maar zalm beslaat wel tachtig procent van ons volume. Daarbij kwam ook dat onze fabriek – een oude runderslachterij omgebouwd tot visfabriek – niet efficiënt genoeg was. We zijn op zoek gegaan naar een nieuwe locatie, maar als we dat doorrekenden dan kwam het niet uit. Ook hebben we onderzocht of een overname mogelijk was, of wellicht een fusie. Maar dat is allemaal niks geworden. Toen hebben we de moeilijke beslissing moeten nemen om een streep onder Profish Food B.V. te zetten.”

‘Vis is een leuk product’

Zwiers heeft zelf een achtergrond in de levensmiddelentechnologie. “Ruim tien jaar geleden ben ik in de visindustrie terechtgekomen en dat bevalt me goed. Vis is een ontzettend leuk product, vooral omdat het een natuurproduct is. En dat maakt het meteen ook lastig.”

Hij legt het uit: “Vis is geen baksteen die elke dag hetzelfde is. De ene dag is de vis 400 gram en de volgende dag 500 gram. Daarbij is het een seizoensgebonden product, maar de consument wil het het liefst het hele jaar door eten. Dus je moet goed inkopen. Bovendien werken we met een versproduct. Daar ga je heel anders mee om dan met diepvriesproducten. We moeten snel schakelen, snel beslissen en weten wat we aan het doen zijn. Dat vind ik ontzettend leuk aan mijn werk.”

Goed doen voor personeel

Het enthousiasme voor zijn werk klinkt duidelijk door in Zwiers woorden. Het was voor hem en de PP Group, waar Profish Food B.V. een onderdeel van is, dan ook een moeilijk besluit om de stekker uit het bedrijf te trekken. “Toen dat besluit eenmaal was genomen, was het voor mij het allerbelangrijkste dat we ons sociale gezicht naar ons personeel lieten zien. We hebben een bedrag vrijgemaakt om VSO’s te regelen voor iedereen. En waar ik het meest trots op ben is dat iedereen tot de laatste dag heeft doorgewerkt. Niemand meldde zich ziek of dacht ‘bekijk het maar’. We hebben iedereen begeleiding aangeboden bij het solliciteren, het opstellen van hun cv en een goed LinkedInprofiel maken. En we hebben een banenmarkt georganiseerd, met stands van bedrijven uit de buurt. Van alle personeelsleden heeft nu tachtig procent een nieuwe baan, daar ben ik heel erg blij mee.”

‘Troostwijk ontzorgt ons enorm’

“Sinds vorige week staat de volledige inventaris van Profish online in de verkoop bij Troostwijk Auctions. Dat is ook een hele nieuwe wereld waar ik ineens instap! Gelukkig krijgen we geweldige begeleiding van Troostwijk, dat is echt gaaf,” vertelt Zwiers.

“Onze accountmanager Caspar Lampe helpt ons bij zoveel zaken. Hij heeft dit natuurlijk al veel vaker gedaan en denkt aan dingen waar wij nooit aan zouden denken. Zo weet hij precies welke machines publiekstrekkers zijn en welke minder.”

“Toen we besloten met Profish te stoppen, kwamen we al snel bij Troostwijk uit voor de verkoop van de machines. Troostwijk heeft een goede naam en kopers weten hun platform te vinden. Bovendien hebben ze bieders uit de hele wereld, dus een grote afzetmarkt. Dat maakt het ook aantrekkelijk. En inmiddels weet ik ook dat Troostwijk ons als verkoper enorm goed begeleidt. Dat is belangrijk, want je staat er niet bij stil wat je allemaal moet doen. Het lijkt simpel: wat spulletjes online verkopen. Maar er komt zoveel meer bij kijken. En Troostwijk helpt, begeleidt en ontzorgt ons enorm.”

Machines voor de voedsel-, vlees- en visindustrie

Ben je benieuwd naar de machines en goederen in de veiling van Profish Food B.V.? Zeker bedrijven in de voedsel-, vlees- en visindustrie kunnen bij deze online veiling een mooie slag slaan. Onder meer etiketteerlijnen van Espera worden geveild. “Dit zijn echt unieke uitprijslijnen, waar er maar een paar van zijn in Nederland. Met deze lijnen kun je etiketteren op winkelniveau,” legt Zwiers uit.

Je kunt ook bieden op MAP-verpakkingslijnen, spiraalvriezer en machines voor de voedingsindustrie van de merken: Espera, Proseal, Hellings machinebouw, Bosgraaf, Elpress, Vakona, Toshiba en Marel.

Naast de voedselverwerkingsmachines wordt ook het kantoormeubilair, elektronische apparaten (printers, beeldschermen, laptops, labelwriters, kopieermachines en meer), alle meubels en apparaten uit de kantine en de magazijninventaris aangeboden. Bekijk hier alle 545 kavels van deze veiling.

Over de veiling

De online veiling van de bedrijfsinventaris en de machines voor de voedsel- en visindustrie van Profish Food B.V. in Twello sluit op maandag 18 november 2024 om 10:00 uur.

Wil je de kavels bekijken voor je een bod uitbrengt? Dat kan tijdens de kijkdag op maandag 11 november 2024, van 09:00 uur tot 12:00 uur. Locatie: Oude Rijksstraatweg 24, 7391 MD in Twello (Nederland).

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht