Industry Wire

Geplaatst door Proximus

Proximus NXT test met succes 5G slicing voor elektronische betalingen tijdens Wintermonde

Tijdens de eindejaarsperiode organiseren tal van steden en gemeenten in het hele land kerst- of wintermarkten. In Dendermonde heeft Proximus NXT samen met de aanbieder van cashloze betalingen EventPay de mogelijkheden van 5G slicing getest om tijdens deze drukke evenementen een vlot betaalverkeer te kunnen garanderen.

Bezoekers van festivals, concerten of sportwedstrijden hebben het waarschijnlijk al gemerkt: cashloos betalen wint snel terrein. De voordelen liggen voor de hand: snellere transacties en kortere wachtrijen, minder risico op diefstal en een eenvoudigere monitoring van de verkoopopbrengsten. Tegelijkertijd vereisen cashloze betaaloplossingen uiteraard een betrouwbare mobiele connectiviteit, die bemoeilijkt kan worden doordat grote mensenmassa’s op een en dezelfde plaats gelijktijdig verbinding maken.

Change your cookie settings to view this video

5G slicing voor optimale netwerkprestaties, stabiliteit en betrouwbaarheid
Het concept van slicing kan een antwoord bieden op deze uitdagingen: het stelt operatoren in staat om hun openbare 5G‑netwerk op te delen in kleinere slices die kunnen worden gebruikt voor specifieke toepassingen. Elke slice kan worden geconfigureerd op basis van verschillende parameters en in functie van een bepaalde use case, sector of klant. Network slices zijn zo ontworpen dat ze los van elkaar functioneren. Wat in een slice gebeurt, heeft m.a.w. geen invloed op de andere slices.

In de netwerkconfiguratie in Wintermonde, die beperkt was in de tijd, werd een specifieke netwerkslice gecreëerd met een gegarandeerde capaciteit voor de verwerking van betalingen. Deze was alleen toegankelijk voor een beperkt aantal EventPay-toestellen. Dankzij dit ‘gereserveerde’ deel van de beschikbare netwerkcapaciteit kreeg EventPay de waarborg dat zijn diensten probleemloos zouden blijven functioneren, zonder on‑premise installaties van extra capaciteit en zonder risico op verzadiging van het netwerk. Tijdens het eerste weekend van Wintermonde verliep ongeveer een derde van de betalingen op het evenement via toestellen die verbonden waren met deze specifieke slice.

De unieke eigenschap van slicing, waardoor het zich onderscheidt van vroegere mobiele netwerktechnologieën, maakt van 5G de ideale technologie voor oplossingen waarbij gegarandeerde connectiviteit een noodzaak is. De opstelling in Wintermonde was alvast een eerste succesvolle test, maar er zijn tal van andere mogelijke toepassingen, zoals realtime data‑uitwisseling, communicatie of assistentie op afstand in noodsituaties.

Na deze eerste test wil Proximus in de volgende maanden verschillende andere PoC’s bij klanten opzetten. De eerste commerciële slicingproducten worden in de loop van 2024 verwacht.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht