Industry Wire

Geplaatst door Catawiki

Recordvraag naar bijzondere objecten in 2023

AMSTERDAM, 22 februari 2024 – Vandaag publiceert Catawiki, de online marktplaats voor bijzondere objecten, een terugblik op 2023. In een jaar van recessie voor Nederland1, rapporteert Catawiki juist een grote vraag van consumenten naar bijzondere objecten. De Nederlandse marktplaats kijkt terug op een succesvol jaar met wereldwijd meer dan drie miljoen verkochte objecten, een recordaantal nieuwe Nederlandse bieders, horloges als belangrijkste sales driver en Pokémon, sportkaarten en filmmemorabilia als top trending categorieën in Nederland.

1. Rolex Oyster Perpetual Cosmograph Daytona | 2. Rolex Daytona ‘Zenith 4 Liner, Inverted 6’ | 3. Chopard L.U.C Chrono One

Pokémonkaarten trekt nieuwe Nederlandse bieders aan
Terwijl de economie in een milde recessie zat, was het toch een sterk jaar voor de sector van bijzondere objecten. Meer dan drie miljoen unieke objecten werden wereldwijd verkocht op de Nederlandse marktplaats Catawiki. Het platform trok in 2023 bovendien een recordaantal Nederlanders die hun eerste bod uitbrachten. Zo noteerde Catawiki 25% meer nieuwe Nederlandse bieders ten opzichte van 2022 die onder andere naar Pokémonkaarten zochten. Deze categorie zag zelfs zeven keer meer nieuwe bieders in 2023. Ook LEGO en objecten in de categorieën fotografie en vinylplaten waren populair onder nieuwe Nederlandse bieders. LEGO was bovendien de meest ingestelde zoekopdracht onder Nederlanders in 2023.

Horloges aan de top
Horloges veroverden de troon als de grootste categorie en belangrijkste sales driver voor Catawiki zowel in Nederland als wereldwijd, met een groei van respectievelijk 38% en 35% ten opzichte van vorig jaar. Rolex, de tweede meest ingestelde zoekopdracht door Nederlandse gebruikers, sprong eruit als merk dat wereldwijd de hoogste omzet genereerde, een stijging van bijna 80% sinds 2022, terwijl Seiko de kroon spant wat betreft het aantal verkochte objecten in de categorie horloges. Opmerkelijk genoeg eindigde Omega op de tweede plaats wat betreft omzet en verkochte volumes. Tot de meest bijzondere horloges die het afgelopen jaar gekocht zijn door Nederlanders, behoren een Rolex – Oyster Perpetual Cosmograph Daytona die voor 27.000 euro onder de hamer ging, een Rolex – Daytona ‘Zenith 4 Liner, Inverted 6′ waar 16.000 euro voor werd betaald en een Chopard – L.U.C Chrono One Gold 18K die voor meer dan 15.000 werd gekocht.

1. Mario Luigi Pikachu Pokémonkaart | 2. American Girl Barbie | 3. 2006 Panini World Cup kaart – Cristiano Ronaldo

Het Barbie-effect
Popcultuur domineerde de meest trendy en snelst groeiende categorieën in Nederland met Pokémon als grootste stijger, waarvan het aantal verkochte items meer dan verdubbelde ten opzichte van 2022. Sportkaarten groeide met ruim 80% en film- en TV-memorabilia met 70% meer verkochte items. Dit laat zien dat de impact van de entertainmentindustrie op consumentengedrag nog altijd groot is. Zo zag Catawiki wereldwijd ook stijging van meer dan 20% in de gemiddelde waarde van Barbie-poppen na de release van Barbie, de best verdienende film van het jaar. De speelgoedcategorie steeg in Nederland totaal met 35% meer verkochte items tegen het einde van het jaar.

Sport was wereldwijd ook een snel groeiende categorie. Sportmemorabilia krijgt steeds meer de status van verzamelobject waardoor de categorie met 30% groeide in 2023. Een aantal unieke stukken uit de sportgeschiedenis van onder andere de Formule 1, het wielrennen en voetbal werden vorig jaar verkocht op Catawiki. Van het racepak uit het debuutseizoen van drievoudig wereldkampioen Max Verstappen en zijn raceschoenen uit 2015, die respectievelijk voor 35.000 euro en 8.500 euro werden verkocht, tot de bijna 40.000 euro kostende Pinarello waarmee kampioen Miguel Indurain in 1994 de Tour de France won en de meer dan 12.000 euro kostende Lapierre Obvious-fiets waarmee wielrenner Thibaut Pinot afscheid nam van het wielrennen. Ook gesigneerde shirts van Pelé en Maradona gingen onder de hamer voor zo’n 10.000 euro.

Recordbrekende auto’s
In 2023 werd een recordaantal van vier objecten, allemaal auto’s, verkocht voor meer dan 300.000 euro. Bovenaan de lijst staat het duurste object dat ooit op Catawiki is verkocht, een Ferrari 812 GTS voor 415.000 euro. Daarna werd de Ferrari SF90 Stradale voor 400.000 euro verkocht en een Lamborghini Aventador LP740-4 S voor 300.009 euro. Tot slot werd de Formule 1 raceauto STR7 die in 2012 gereden werd door Daniel Ricciardo en Jean-Éric Vergne, verkocht voor €315.000 aan een Nederlander.

1. Daniel Ricciardo’s 2012 STR7 | 2. Lamborghini Aventador LP740-4 S

Opmerkelijke objecten gekocht door Nederlanders
De volgende bijzondere objecten werden het afgelopen jaar in huis gehaald door Nederlanders:

Voor 7.000 euro mag een Nederlandse bieder zich de nieuwe eigenaar noemen van een bijzondere set van vier Pokémonkaarten.
De Formule 1 racewagen STR7 van Daniel Ricciardo uit 2012 leverde een recordbedrag van 315.000 euro op. Voor dat bedrag gaat de bolide uit het archief van de Italiaanse renstal naar Nederland.
Een Marvel Superhero van LEGO werd gekocht voor maar liefst 8.000 euro.
Het kunstwerk De Drie Werelden van Escher werd door een Nederlander voor 16.500 euro gekocht, waarmee het werk ver boven de richtprijs onder de hamer ging.
Een Christiano Ronaldo Panini kaart uit 2006 werd voor 950 euro aangeschaft.
Een bijzondere Louis Vuitton reiskoffer uit 2019 werd voor ruim 35.000 euro verkocht aan een Nederlandse koper.
Het werk Mensenschuw van Herman Brood dat in het Cobra museum te bezichtigen was, vond voor 20.000 euro een plekje in een Nederlands huiskamer.
De Lapierre Obvious-fiets waarmee wielrenner Thibaut Pinot afscheid nam van het wielrennen kwam dankzij een samenwerking met de wielerploeg Groupama-FDJ op Catawiki terecht en vond voor 12.000 euro een nieuw onderkomen in Nederland.
Een zeer schaarse Hermes Birkin 35 handtas die voor ruim 16.000 euro werd verkocht is nu in Nederlandse handen is.
1CBS Jaaroverzicht 2023

Over Catawiki

Catawiki is het toonaangevende online veilingplatform voor het kopen en verkopen van bijzondere objecten. Wekelijks worden er meer dan 75.000 objecten ter veiling aangeboden – stuk voor stuk beoordeeld en geselecteerd door honderden in-house experts op het gebied van kunst, design, juwelen, mode, klassieke auto’s, verzamelobjecten en nog veel meer. Ontdek bijzondere objecten voor elke passie op catawiki.com of download de app.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht