Industry Wire

Geplaatst door Red Hat

Red Hat wil het eerste gecertificeerde Linux-platform voor wegvoertuigen leveren

Amsterdam, 29 april 2021 – Red Hat, Inc., leverancier van open source oplossingen, kondigt aan dat het van plan is een functioneel veiligheidsgecertificeerd, evoluerend Linux-besturingssysteem voor de auto-industrie te leveren. Dit besturingssysteem wordt gebouwd op basis van de vertrouwde componenten van Red Hat Enterprise Linux, en in samenwerking met exida, een leider op het gebied van functionele veiligheid in meerdere sectoren. Dit besturingssysteem zal worden ontworpen met ondersteuning voor continue updates gedurende zijn hele levenscyclus, met behoud van alle cruciale functionele veiligheidscertificeringen. Dit brengt meer flexibiliteit in het ecosysteem van automotive software, waardoor autofabrikanten en hun partners zich kunnen richten op het leveren van innovatieve rijervaringen met vertrouwen in de onderliggende basis. Die zal worden ontwikkeld en onderhouden door Red Hat en voortdurend worden gecertificeerd door exida.

Nu voertuigen steeds meer op mobiele datacenters gaan lijken, van geavanceerde Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) tot geautomatiseerde voertuigen en infotainment, speelt het besturingssysteem een fundamentele rol in de resulterende software-stack. De huidige autosoftware is gebaseerd op propriëtaire, beperkte en opzettelijk trage componenten om de risico’s en fouten te beperken, vaak vanuit een veiligheidsargument. Red Hat is van plan om open innovatie toe te voegen aan automotive software, met behoud van dezelfde toewijding aan functionele veiligheid. Daarnaast voegt het bedrijf expertise toe in zowel de implementatie van veiliger computergebruik op schaal, evenals het bouwen van betrouwbare Linux-systemen. Die leveren op hun beurt voordelen op voor de hele toeleveringsketen van de auto-industrie.

Om dit te realiseren, heeft Red Hat zich met exida verbonden ter voorbereiding op de ISO 26262-certificering. Dit is een internationale norm die de functionele veiligheid van elektronische systemen in wegvoertuigen regelt. Deze standaard is een aanpassing van de IEC 61508-reeks, die tegemoetkomt aan de sectorspecifieke behoeften van elektrische en/of elektronische systemen in wegvoertuigen. De aanpassing is van toepassing op alle activiteiten tijdens de veiligheidslevenscyclus van veiligheidsgerelateerde systemen die bestaan uit elektrische, elektronische en softwarecomponenten.

Met deze samenwerking zullen Red Hat en exida naar de continue certificering werken van de beoogde Red Hat automotive Linux-oplossing. exida vervult hierbij de rol van een wereldwijd toonaangevende geaccrediteerde certificeringsinstantie die gespecialiseerd is in automatiserings- en automobielsystemen, met meer dan 500 werkjaren cumulatieve ervaring in functionele veiligheid en cybersecurity. In de bijna twee decennia dat exida actief is, onderhoudt het bedrijf uitgebreide relaties met vele toonaangevende Original Equipment Manufacturers (OEM’s) in de auto-industrie en met nog veel meer toeleveranciers wereldwijd. exida onderhoudt verder de grootste database met foutmodusinformatie over alle onderdelen die in veiligheidsgerelateerde toepassingen worden gebruikt, met meer dan 400 miljard bedrijfsuren aan praktijkgegevens.

Red Hat’s open hybride cloudoplossingen zijn al verantwoordelijk voor een breed scala aan kritieke, wereldwijde workloads, van ziekenhuisinformatiesystemen tot wereldwijde financiële netwerken. Aan de basis van al deze systemen ligt Red Hat Enterprise Linux, dat fungeert als een stabielere, veiligere en uiterst betrouwbare basis voor zelfs de meest gevoelige toepassingen. Red Hat is van plan deze expertise toe te passen op operationele technologieën, te beginnen met systemen voor de automobielindustrie, maar in de toekomst ook voor productieapparatuur, robotica en meer.

Quotes 

Stefanie Chiras, senior vice president en general manager, Red Hat Enterprise Linux Business Unit, Red Hat

“Moderne auto’s geven een nieuwe kijk op de rijervaring van de klant, van de systemen in het voertuig voor veiligheid en entertainment tot de bediening van het voertuig zelf. Deze evolutie verandert niets aan de altijd aanwezige vraag naar grotere betrouwbaarheid en functionele veiligheid, die zich uitstrekt tot de software-backbone van de volgende generatie auto’s, allemaal verbonden door edge computing en de open hybride cloud. Red Hat is geen onbekende als het gaat om het leveren van de basis voor bedrijfskritische workloads, en door samen te werken met exida zijn we nu van plan om onze expertise en de mogelijkheden van ons toonaangevende enterprise Linux-platform naar de auto-industrie te brengen met het eerste op Linux gebaseerde, doorlopend gecertificeerde besturingssysteem voor wegvoertuigen.”

Jonathan Moore, directeur, geavanceerde systemen, exida 

“exida is verheugd met Red Hat samen te werken. Met de Linux-expertise, -diensten en -marktpositie van Red Hat, en de leidende positie van exida op het gebied van beoordeling, veiligheidsanalyses en certificering, zetten Red Hat en exida zich in om automatiserings- en automobielbedrijven met functionele veiligheidstoepassingen toegang te geven tot innovatieve en hoogwaardige open source-software. De ondersteuning van Red Hat en het open certificeringsprogramma van exida op basis van een voortdurend verbeterde safety-case biedt het leiderschap dat nodig is bij het gebruik van open source software op schaal. Verder biedt het een stevige basis voor integrators om beter inzicht te krijgen in veiligheidsfuncties en veiligheidsveronderstellingen bij de ontwikkeling van de volgende generatie automotive veiligheidstoepassingen die gebruikmaken van open source software-ecosystemen.”

###

Aanvullende informatie 

Volg Red Hat 

Over Red Hat, Inc. 

Red Hat is een toonaangevende leverancier van opensourcesoftwareoplossingen voor bedrijven. Het gebruikt een community-gedreven benadering om betrouwbare en hoogwaardige Linux-, hybride cloud-, container- en Kubernetes-technologieën te leveren. Red Hat helpt klanten nieuwe en bestaande IT-toepassingen te integreren, cloud-native applicaties te ontwikkelen, te standaardiseren op hun toonaangevende besturingssysteem en complexe omgevingen te automatiseren, beveiligen en beheren. De bekroonde support-, training- en consultingdiensten maken van Red Hat een vertrouwde adviseur van de Fortune 500. Als een strategische partner voor cloudleveranciers, systeemintegrators, applicatie-leveranciers, klanten en opensourcecommunity’s, helpt Red Hat organisaties zich voor te bereiden op de digitale toekomst.

 

Forward-Looking Statements 

Certain statements contained in this press release may constitute “forward-looking statements” within the meaning of the Private Securities Litigation Reform Act of 1995. Forward-looking statements provide current expectations of future events based on certain assumptions and include any statement that does not directly relate to any historical or current fact. Actual results may differ materially from those indicated by such forward-looking statements. The forward-looking statements included in this press release represent the Company’s views as of the date of this press release and these views could change. However, while the Company or its parent International Business Machines Corporation (NYSE:IBM) may elect to update these forward-looking statements at some point in the future, the Company specifically disclaims any obligation to do so. These forward-looking statements should not be relied upon as representing the Company’s views as of any date subsequent to the date of this press release.

 

###

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht