Industry Wire

Geplaatst door Gemeente Den Bosch

Start digitale proef voor veilige omgeving scholen

Op maandag 5 december start in ’s-Hertogenbosch een landelijke proef met digitale schoolomgevingen. Een nieuwe toevoeging in navigatiesystemen zorgt er dan voor dat automobilisten gewaarschuwd kunnen worden als ze een school naderen. Ook kunnen ze soms een andere route als advies krijgen. Dat vergroot de verkeersveiligheid rondom scholen. Zeker op momenten dat het druk is, zoals bij het wegbrengen en ophalen van kinderen. Ook vier andere gemeenten nemen deel aan de proef.

Wethouder Roy Geers:

“Het is mooi om te zien dat we nieuwe technologische toepassingen gebruiken om de verkeersveiligheid rondom scholen te verbeteren. Het gaat nog om een proef om te kijken of deze vernieuwing werkt, maar als toonaangevende datastad doen we hier ook graag aan mee. En belangrijker nog, alles wat bijdraagt aan een veilige schoolomgeving grijpen we met twee handen aan. Daarom blijven we in gesprek met scholen om mogelijke verbeteringen door te voeren.”

Hoe werkt het?

Alle informatie over de deelnemende scholen inclusief schooltijden, vakanties en vrije dagen komt in een database. Deze informatie wordt gedeeld met (navigatie)serviceproviders. De navigatiesystemen kunnen een melding sturen naar automobilisten die rond de start en het einde van de lesdag in de buurt van een school rijden. Dat zijn de momenten dat er veel kinderen op de weg zijn. In sommige gevallen volgt een ander routeadvies.

In deze proef staat informatie over de scholen in de (navigatie)systemen Flitsmeister, Waze , ANWB Onderweg en Locatienet. De ruim 400 basisscholen in Amsterdam, Rotterdam, ’s-Hertogenbosch, Helmond en Meierijstad doen mee met deze proef. Bij een positief resultaat van de proef moet dit voor alle scholen in Nederland mogelijk worden.

Wat doen we nog meer?

In onze gemeente hebben we altijd aandacht voor de verkeersveiligheid bij scholen. We blijven daarom inzetten op goed duidelijke verkeerssituaties en veilig gebruik van onze wegen en fietspaden. Ook zetten we speciale campagnes in om het gedrag van verkeersdeelnemers te beïnvloeden en zijn we altijd op zoek naar de nieuwe digitale toepassingen.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht