Industry Wire

Geplaatst door Symantec

Een steuntje in de rug van ouders met tips voor Safer Internet Day

Utrecht, 5 februari – Het internet is voor kinderen van nu het nieuwe buitenspelen. Kinderen spenderen vandaag de dag meer tijd op hun mobiele apparaten dan buiten en verlangen zelfs meer naar schermtijd dan naar snoep. Omdat kinderen vaker online zijn zullen hun ouders en de kinderen zelf zich beter bewust moeten worden van de gevaren die de digitale wereld met zich meebrengt.

“Modern ouderschap is niet eenvoudig”, zegt Robert den Drijver, Regional Director Benelux & Nordics bij Norton. “De uitdagingen om kinderen hun groentes te laten eten, op tijd naar bed te gaan en hun huiswerk te laten doen is er nog steeds. Maar er is nu nog een extra laag waarbinnen ouders moeten navigeren: technologie. In tegenstelling tot hun kinderen zijn de meeste ouders niet opgegroeid met de technologie die hun kinderen als vanzelfsprekend beschouwen. Ze maken zich zorgen om de bedreigingen waaraan hun kinderen online worden blootgesteld.”

Uit het meest recente onderzoek van Norton – Norton’s “My First Device Report” – blijkt dat de meeste ouders proberen de regels rond schermtijd te handhaven, maar tegelijkertijd toegeven zelf hun grootste vijand te kunnen zijn omdat ze het gevoel hebben dat ze falen in het geven van het goede voorbeeld. De helft van de Nederlandse ouders (56%) zegt dat ze te veel tijd online doorbrengen en meer dan vier op de tien (42%) voelt zich schuldig over de hoeveelheid tijd die ze online spenderen. Meer dan een derde (38%) geeft aan zich zorgen te maken niet het goede voorbeeld te geven. Bijna een derde van de Nederlandse ouders (29%) geeft zelfs toe dat hun eigen kinderen hen berispen omdat ze te veel of op ongeschikte momenten online zijn.

Om kinderen te helpen het meeste uit het internet te halen moeten ouders een blijvend gesprek aangaan met hun kinderen over online ervaringen en online veiligheid. Bovendien is het belangrijk voor ouders om zich bewust te zijn van de hoeveelheid tijd die zij zelf doorbrengen achter een scherm.

Tips over hoe ouders hun kinderen online veilig kunnen houden:
• Ouders moeten kinderen op jonge leeftijd leren om sterke en unieke wachtwoorden te gebruiken voor al hun accounts en deze nooit te delen – zelfs niet met vrienden.
• Ouders kunnen huisregels opstellen voor hun kinderen omtrent online communicatie, downloaden, toegang tot websites en cyberpesten. Huishoudens waarin een open dialoog plaatsvindt over online veiligheid hebben minder negatieve online ervaringen.
• Bespreek de risico’s van het posten en delen van privé informatie, video’s en foto’s. Bespreek met name de social media websites, want alles wat online staat is onderdeel van de digitale voetafdruk van de kinderen en kan moeilijk achteraf volledig worden gewist. Ouders moeten kinderen er bewust van maken dat ze geen inhoud moeten plaatsen die hun veiligheid in gevaar brengt of waarvan ze later spijt kunnen krijgen.
• Kinderen zijn geneigd het gedrag van ouders te imiteren, dus wees een rolmodel in het veilig online surfen.
• Moedig je kinderen aan om na te denken voordat ze klikken: of het nu gaat om online video-websites, het ontvangen van een onbekende link in een e-mail of surfen op het web. Herinner kinderen eraan niet op links te klikken die hen naar gevaarlijke of ongepaste websites sturen. Het klikken op een onbekende link is een veelgebruikte manier om een virus te krijgen of persoonlijke of waardevolle informatie vrij te geven aan criminelen.
• Gebruik een krachtige en betrouwbare beveiligingssoftwareoplossing op alle apparaten – van tablets tot smartphones, laptops en desktops.

#

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht