Industry Wire

Geplaatst door houghtworks

Thoughtworks en AWS lanceren SDV Pulse-rapport: een roadmap voor de software-gedefinieerde auto

Amsterdam, 11 juli 2024 — Het wereldwijd opererende technologie-adviesbureau Thoughtworks (NASDAQ:TWKS), kondigt de lancering van het Software-Defined Vehicle (SDV) Pulse-rapport aan. Dit jaarlijkse rapport bundelt inzichten van Thoughtworks en Amazon Web Services (AWS) die relevant zijn voor autofabrikanten en toeleveranciers in de transitie naar software-gedefinieerde voertuigen (SDV). 

Software bepaalt steeds meer de mogelijkheden, prestaties en rijervaring van moderne auto’s, van infotainmentsystemen tot volledig autonoom rijden. SDV Pulse geeft een compleet overzicht van de technologische innovaties die deze transformatie mogelijk maken. Het rapport is daarom een bron voor autofabrikanten en toeleveranciers die hun strategie voor software-gedreven voertuigen willen ontwikkelen.

Het rapport identificeert veertig ‘pulse points’ – opkomende technologieën, werkwijzen en trends, die elk zijn ingedeeld in drie adoptiefases: conceptfase, vroege adoptie en massale adoptie. De conceptfase omvat opkomende concepten waarvan de potentie nog niet volledig is aangetoond. Vroege adoptie betreft ontwikkelingen die bedrijven een voorsprong kunnen geven. Massale adoptie duidt op innovaties die al op grote schaal worden toegepast, waardoor de kans om hiermee te onderscheiden afneemt. Zo krijgen bedrijven inzicht in waar ze staan en welke stappen ze moeten zetten om concurrentie voor te blijven.\

“De relatie tussen de auto-industrie en software engineering is, op zijn zachtst gezegd, complex. Maar één ding waar iedereen het over eens is, is dat je niet om deze relatie heen kan. Om concurrerend en toekomstbestendig te blijven, moet iedereen de uitdagingen begrijpen, maar ook de immense kansen,” aldus Michael Fait, Global Head of Technology voor SDV bij Thoughtworks.

Opvallende thema’s in het eerste SDV Pulse-rapport zijn onder andere:

In-vehicle Zero-Trust Architecture (ZTA) (conceptfase): Opkomend beveiligingsmodel dat cyberrisico’s vermindert door geen enkel onderdeel van het systeem standaard te vertrouwen.

Continue compliance (conceptfase): Organisaties kunnen nu gebruikmaken van geautomatiseerde compliance-controles in het ontwikkelingsproces om problemen vroegtijdig aan te pakken.

Ontwikkelaarsportalen voor voertuig-API’s (vroege adoptiefase): Meerdere OEM’s bieden nu portals aan om ontwikkelaars te helpen bij het bouwen van applicaties met behulp van voertuig-API’s. Deze portals zijn belangrijk voor de groei van het SDV-ecosysteem.

Rust (vroege adoptiefase): Rust is een modern alternatief voor C++ die de veiligheid en productiviteit van softwareontwikkeling voor auto’s verbetert. De broncode en kwalificatiedocumenten zijn open source, waarmee Rust geschikt wordt geacht voor gebruik in veiligheidskritische systemen.

Automotive Grade Linux (AGL) (massale adoptiefase): Een massaal geadopteerd platform voor voertuigsoftware dat oorspronkelijk is ontwikkeld voor infotainment. AGL is nu een volwassen systeem dat door verschillende grote autofabrikanten in productiemodellen wordt toegepast.

Hardwareversnellers in de cloud (massale adoptiefase): Autobedrijven versturen en bewaren petabytes aan sensorgegevens in de cloud, een proces dat tijdrovend en duur is. Hardwareversnellers in de cloud helpen OEM’s om deze enorme hoeveelheden sensorgegevens efficiënt te verwerken. Het biedt een kosteneffectief alternatief voor steeds schaarser wordende fysieke hardwareversnellers.

“Software is bepalend geworden voor het succes van de moderne auto. Door de gezamenlijke expertise van AWS en Thoughtworks te benutten, helpen we de sector bij de transitie naar een software-gedefinieerde toekomst,” zegt Stefano Marzani, Worldwide Technology Lead, SDV bij AWS. “Door toenemende ontwikkeling in de cloud profiteren bedrijven in het hele automotive landschap van technologie zoals AI, ML en generatieve AI om data om te zetten in inzichten die de functies en features van morgen zullen bepalen.”

SDV Pulse is een bron voor iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling van de software-gedefinieerde auto. Het rapport is te vinden op thoughtworks.com/insights/business.

Aanvullende informatie:

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht