Industry Wire

Volta Ventures start nieuw venture capital fonds met € 42 miljoen met hulp van EIF

Het durfkapitaalfonds Volta Ventures is opgericht met € 42 miljoen kapitaal in een eerste closing. Grootste investeerders zijn EIF (European Investment Fund) en PMV via ARKimedes-Fonds II.

Volta Ventures is een durfkapitaalfonds dat zal investeren in jonge, beloftevolle internet- en softwarebedrijven in de Benelux. Het fonds wordt geleid door de managing partners Frank Maene, die kan bogen op veertien jaar risicokapitaalervaring bij Hummingbird Ventures en Big Bang Ventures, en Filip Vandamme, voormalig VP Corporate Business Development en M&A bij Barco. Michel Akkermans, een seriële ondernemer, wordt voorzitter van de shareholder advisory board en zal tevens de rol op zich nemen van venture partner. Frank Appeldoorn zal vanuit Nederland opereren als Principal. Ze worden ondersteund – ook financieel – door een selecte groep van ervaren business angels en captains of industry uit de ICT-wereld.

Volta Ventures wil de misvatting uit de weg helpen dat startende technologiebedrijven enkel in Silicon Valley kunnen gedijen. Er zijn lokaal talloze beloftevolle starters, uitstekende incubatoren zoals Startupbootcamp en Rockstart. Maar deze starters worden geconfronteerd met de “financieringskloof” tussen angels met enkele honderdduizenden euro startkapitaal en de risicokapitaalspecialisten die onmiddellijk meerdere miljoenen op tafel leggen. Die kloof wil Volta Ventures dichten.

Het fonds meldt dat het opvallend veel interessante investeringsopportuniteiten ziet en verwacht op korte termijn de eerste investeringen te kunnen aankondigen. Het fonds zal mogelijk binnen een halfjaar een tweede closing organiseren.

Volta Ventures, met de actieve steun van een dertigtal ervaren business angels, beoogt een substantiële impact te hebben op de portfoliobedrijven door met de oprichters en het management samen te werken om nieuwe markten en klanten te identificeren, talent aan te trekken, advies en ondersteuning te verschaffen en te helpen bij het optuigen van vervolgfinanciering.

 

—————————————————————————————————————

 

Volta Ventures investeert in jonge en ambitieuze internet- en softwarebedrijven in de Benelux. Het fonds wordt vanuit Gent geleid door managing partners Frank Maene en Filip Vandamme en wordt bijgestaan door Michel Akkermans en Frank Appeldoorn. Volta Ventures wordt ondersteund door 30 business angels die hun managementervaring, sectorkennis en kapitaal inbrengen, en wordt aangevuld met privaat en publiek risicokapitaal (www.volta.ventures).

ARKimedes-Fonds II nv is een initiatief van de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV nv en de Vlaamse Overheid voor het stimuleren van groei bij beloftevolle Vlaamse starters en kmo’s. ARKimedes-Fonds II beschikt over 110 miljoen euro ter investering in erkende durfkapitaalfondsen of zogenaamde ARKIV’s (www.arkimedes.be).

PMV nv financiert beloftevolle ondernemers van bij de prille start tot aan de groei en internationalisering van hun bedrijf. Zij investeert ook in grote infrastructuurprojecten en vastgoed. Haar focus is gericht op de duurzame economische ontwikkeling van Vlaanderen, met aantoonbare meerwaarde voor economie en maatschappij (www.pmv.eu).

European Investment Fund (EIF)’s centrale missie is het ondersteunen van micro, kleine en middelgrote ondernemingen (KMO) door hen te helpen met toegang tot financiering.  EIF ontwerpt en ontwikkelt durf- en groei kapitaal, garanties en microfinancieringsinstrumenten die specifiek mikken op dit markt segment. EIF’s totale netto toezeggingen aan private equity fondsen bedroegen eind 2013 meer dan EUR 7,9 miljard. Met investeringen in meer dan 435 fondsen is EIF een leider in durfkapitaal in Europa door de schaal en omvang van haar investeringen, in het bijzonder in het segment van early-stage high-tech bedrijven. De portfolio van garanties op leningen van EIF totaliseerde eind 2013 meer dan EUR 5.6 miljard in meer dan 300 operaties, hetgeen haar positioneert als een belangrijke Europese speler voor KMO borgstellingen en een leidende borgsteller voor microfinancieringen (www.eif.org).

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht