Industry Wire

Geplaatst door CareSquare

Zorgplatform CareSquare gaat acute tekorten van verpleegkundigen binnen het uur invullen

CareSquare is een online marktplaats waar zorgorganisaties gratis opdrachten kunnen plaatsen en waar vervolgens zelfstandig verpleegkundigen op kunnen intekenen. De start-up maakt het vanaf nu mogelijk om tekorten van verpleegkundigen binnen het uur in te vullen. CareSquare haalde afgelopen jaar een groeisubsidie van € 25.000 rond digitalisering van VLAIO binnen en werd ook al geselecteerd voor het acceleratorprogramma Start it @KBC, het grootste start-up netwerk van België. ​

Snellere en kwalitatievere invulling
Dries Lefevre en Sidney Ameel, die CareSquare oprichtten in 2021, breiden hun platform nu uit met een nieuwe matchmaking-technologie. Daarmee kunnen zorgorganisaties binnen het uur een geschikte zelfstandig verpleegkundige bereiken. Wanneer zij een opdracht plaatsen, ontvangen enkel geschikte verpleegkundigen een melding. Het systeem houdt hierbij rekening met beschikbaarheid, regio en de afstand die men wil afleggen voor een opdracht. Daarnaast houdt het ook rekening met specifieke expertises zoals bij spoedverpleegkundigen.

Maar met de bijna 900 geregistreerde en gescreende zelfstandig verpleegkundigen zullen opdrachten niet alleen sneller, maar ook vaker en kwalitatiever ingevuld geraken. Met opdrachten bij diverse West-Vlaamse ziekenhuizen en tientallen woonzorgcentra in Vlaanderen, is er doorgaans voor elk profiel wel een relevante opdracht.

Dries Lefevre, Managing Partner CareSquare: “Ondertussen lopen er maandelijks bijna 150 opdrachten via het platform en geraken zo 50% van de geplaatste opdrachten ingevuld.”

Lefevre, die zelf jarenlang als verpleegkundige werkte, gaat verder: “Wat ons uniek maakt, is dat we zorgorganisaties een manier bieden om verpleegkundigen zonder tussenpersonen te bereiken. Dit gaat sneller maar is ook goedkoper en efficiënter dan de extra omweg via een uitzendkantoor, waar manueel werk vaak het prijskaartje mee bepaald.”
Inzetten op extra handen
“We hebben momenteel 25.000 verpleegkundigen tekort op 150.000 actieve verpleegkundigen in België. Terwijl sommige interimkantoren actief werven aan de schoolpoorten, zetten wij bewust in op een andere groep”, gaat Sidney Ameel, Managing Partner, verder. “Er zijn momenteel meer dan 50.000 mensen in België die beschikken over een verpleegkundig visum maar niet (meer) werken als verpleegkundige. De grootste groep zijn natuurlijk gepensioneerde verpleegkundigen. Maar daar zitten ook nog andere mensen tussen: docenten verpleegkunde, mensen die binnen de sector doorgroeiden of de sector reeds verlieten.”

Het platform van CareSquare biedt deze groep mensen de mogelijkheid om volledig binnen eigen wensen en zonder tussenpersonen in de zorgsector bij te werken als freelancer. Een eenmanszaak oprichten kan op één dag en kost een kleine €100.

Sidney Ameel: “We hopen met CareSquare de zorgsector een waardig alternatief te geven voor interim- en projectkantoren, die met grote marges gaan lopen.”
De voordelen van freelancers
Volgens de jonge dertigers zijn er nog veel misvattingen rond freelance werk in de zorgsector. Zo worden verschillende voordelen zoals de flexibele inzet door het ontbreken van arbeidsreglementering en het laag ziekteverzuim, volgens hen nog te vaak onderbelicht.

“Komend jaar gaan we dan ook sterk inzetten op het sensibiliseren en adviseren van vooral zorgorganisaties. We willen als het ware hét aanspreekpunt voor freelance werk in de zorgsector worden”, besluit Ameel.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht