-

FinTech ontwikkelingen anno 2016: Europa snelste stijger

Het totale bedrag aan investeringen in de periode van 2010-2015 was bijna 50 miljard, waarvan een kwart alleen al in het eerste half jaar van 2015. Onderstaande infographic geeft een groot aantal interessante feiten weer over de FinTech sector van vandaag. In één oogopslag is te zien hoeveel geld er inmiddels omgaat in de FinTech sector, wat de grootse en meest invloedrijke bedrijven zijn en waar het klimaat voor FinTech het meest gunstig is. Overzicht van de FinTech sector: de situatie van nu.

Wat is FinTech?

Voorafgaand aan een nadere beschouwing van de feiten die in de infographic genoemd worden, nog even een korte omschrijving van FinTech: FinTech is een verzamelnaam voor allerlei financiële online diensten. Kenmerk is dat de ontwikkeling grotendeels plaatsvindt buiten de gevestigde financiële instellingen, zoals banken. FinTech wordt in alle onderdelen van het financiële verkeer toegepast, zoals transacties, kredietverlening en –verwerving en financiële software. Er vallen zaken onder als robo-adviseurs (software die automatisch advies geeft over bijvoorbeeld het doen van investeringen), crowdfunding en crowdlending (het lenen van geld via internet) en alternatieve betaaldiensten.

Economische betekenis FinTech

FinTech speelt een steeds grotere rol in de globale economie en groeit snel in omvang en betekenis.

Een aantal feiten:

  • Het totale bedrag aan investeringen in de periode van 2010-2015 was bijna 50 miljard, waarvan een kwart alleen al in het eerste half jaar van 2015;
  • Europa is de snelste groeier;
  • De meeste investeringen gaan naar betalingsdiensten, gevolgd door kredietverlening; juist de onderdelen die traditioneel het exclusieve terrein van banken waren.

In de Verenigde Staten, Israël en het Verenigd Koninkrijk heerst het meest gunstige economische klimaat voor FinTech; hier vindt men dan ook de grootste aantallen startups. Er komen nog voortdurend nieuwe bedrijven en bedrijfjes bij, maar inmiddels zijn er ook al Fintech bedrijven die meer dan een miljard dollar waard zijn (zogeheten Unicorns). De top 5 daarvan is Square Inc. (mobiel betalen), Stripe (online betalen), Powa Technologies (E-commerce), Prosper (P2P lenen) en het Nederlandse bedrijf Adyen (betalen).

De meest succesvolle Unicorns zijn Lufax (P2P lenen), Transferwise, Wealthfront (online vermogensbeheer). Lending Club (P2P lenen) en Social Finance (consumenten financiën).

FinTech en de grote banken

FinTech vormt een bedreiging voor banken, zelfs voor de grootste. Het aantal FinTech bedrijven dat zich bezighoudt met betalingsverkeer is nog steeds groeiende. Een Nederlands bedrijf als Adyen is bijvoorbeeld toonaangevend in het retail betalingsverkeer. In de VS is Stripe een hele grote en in China is Ant Financial een van de beste FinTech bedrijven. Ook de kredietverlening, vanouds het exclusieve terrein van banken, kent een groot aantal FinTech bedrijven, zoals Moven, specifiek in de kredietverlening aan MKB bedrijven, Lending Circle uit Londen en het hierboven ook genoemde Lending Club zijn hier voorbeelden van.

Ten slotte is ook vermogensbeheer en advisering over beleggen een groeiend terrein in Fintech. Motif Investing biedt goedkoop thematische aandelenportefeuilles aan, Robinhood geeft de mogelijkheid gratis via een mobiele app te handen in aandelen en het New Yorkse Betterment doet in vermogensbeheer en investeringen.

De echte breuk met de werkwijze van de traditionele banken ligt in de manier van gegevensverzameling, zowel rond informatie van bedrijven als de kredietwaardigheid van klanten. De informatie wordt via het internet verzameld, waarbij sociale media een belangrijke bron vormen. Traditioneel dossieronderzoek behoort tot het verleden en de nieuwe wijze is vele malen sneller dan wat banken kunnen realiseren. De verzameling van Big Data is daarom onontbeerlijk voor de sector en de belangstelling van FinTech voor deze technologie is dan ook groot.

Inmiddels is het grote potentieel van FinTech ook doorgedrongen tot de grote banken. Wereldwijd opererende banken als J.P. Morgan, Goldman Sachs en Barclays hebben hun eigen investeringsfondsen en programma’s om deel te nemen aan de ontwikkeling van FinTech. Zij investeren onder meer in accelerators, betalingen, kredietverlening en cryptovaluta. Een betere illustratie van het grote belang en de grote kansen van FinTech is nauwelijks te geven.

Cryptovaluta en blockchain

Het meest revolutionair is misschien wel de ontwikkeling van cryptovaluta. De technologie die ontwikkeld is om te beoordelen of een transactie veilig en juist is, wordt aangeduid met de term blockchain. De techniek neemt de rol van de traditionele ‘derde partij'(banken, notarissen en dergelijke) over. De technologie is echter ook voor andere zaken te gebruiken. Sommige deskundigen denken dat door de ontwikkeling van blockchain ons hele denken over transacties en het concept geld gaat veranderen, omdat het op iedere vorm van ruilhandel van toepassing is.

Je zou kunnen denken dat alles wat waarde heeft via blockchain ‘geruild’ kan worden tegen andere waardevolle voorwerpen en dat hoeft niet per sé geld te zijn. Zo zou een waarde kunnen worden toegekend aan 1000 liter benzine, maar ook aan spaarpunten of andere zaken. Bedrijven die groot zijn in deze sector zijn onder andere 21 Inc., Coinbase en het Filipijnse, Coins.ph.

Kennis Fintech onmisbaar voor iedereen in de financiële wereld

Uit bovenstaande blijkt dat de ontwikkeling van FinTech de wereld binnen korte tijd ingrijpend zal veranderen. Voor iedereen die werkzaam is op financieel terrein, of dat nu bij een bank, een accountantskantoor, een verzekeringsmaatschappij of een pensioenfonds is. Kennis over FinTech is daarom van levensbelang. De infographic geeft daarbij een schat aan informatie, die voor iedereen onmisbaar is!

PXTPBHsD2s81455424298629 (1)

*) Dit artikel is tevens gepubliceerd op de website van Dr Discount.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond