Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: Gphone speculatie; details Yahoo-aanbod

Het verworpen Microsoft-aanbod voor het opknippen van Yahoo ging gepaard met een aantrekkelijk zoekaanbod. Het speculeren over een ‘Gphone’ laait weer even op en eBay maakt haar traditionele verkopersgilde boos. Philips bracht net gunstige cijfers.

Afgelopen weekend was er de regelrechte aanval van Microsoft en Icahn op Yahoo met het voorstel het bestuur naar huis te sturen en yahoo in stukken te delen. Uiteraard is dit afgewezen.
Wall Street Journal zegt details te weten op grond van ‘bronnen dichtbij de zaak’ (uiteraard Carl Icahn zelf), en zojuist verschenen die ook AllthingsD, het weblog van de WSJ.

Er staat dat het bod van 1 miljard dollar voor de zoekdienst gelijk bleef aan het vorige bod, maar dat er een jaarlijkse opbrengst van 2,3 miljard dollar voor Yahoo aan toegevoegd is voor een periode van vijf jaar in plaats van drie jaar, zoals voorheen; met een verlenging met vijf jaar met minimaal 1,6 miljard. Microsoft zou ook nog voor bijna 4 miljard aan aandelen en bijna drie miljard dollar aan schuldovername bieden.

Boeiend detail: het TAC-percentage, de betaling aan Yahoo van de opbrengst per zoekopdracht, zou van de normaliter 70 procent voor een periode van drie jaar worden verhoogd tot 85 procent, en daarna vastgezet worden op 75 procent.

News Corp. niet

De waardering zou volgens Icahn ‘dicht’ tegen de 33 dollar per aandeel komen die Microsoft eerder bereid was te betalen. Kijken wat de koers van nu 23,57 dollar vandaag gaat doen. Tijdens het weekend is er ook nooit onofficiële handel.

Afgelopen vrijdag al liet Rupert Murdoch weten dat het onwaarschijnlijk zou zijn dat zijn News corp., moeder van Myspace, aan een deal met Yahoo zou deelnemen. Maar hij zij het ook onwaarschijnlijk te achten dat Microsoft en Yahoo tot een overeenkomst zouden komen. Murdoch wist ook dat de baas van de grootste aandeelhouder van Yahoo, de bekende mediainvesteerder Gordon Crawford van Capital Research, er vreselijk de pest over in heef dat Yahoo zich niet liet kopen voor 33 dollar per aandeel.

Gphone speculatie keert terug

Google drukte twee jaar geruchten over de komst van de Gphone in de herfst van 2007 de kop in met de aankondiging van besturingssysteem Android, maar nu wakkeren de geruchten weer aan na wat onverwachte persbijeenkomst met de Google-bazen Brin, Page en Schmidt.

Wat ze zeiden was dat of er nu aalleen besturing van Google in de internettelefoon zou zitten, ongeacht of er Google op de telefoon zou komen te staan, die toch als de ‘Gphone’ door het leven zou gaan. Dat lijkt me eerder een ontkenning van op de vraag of er een Gphone komt. Google’s belangen liggen in webdiensten en reclame. Andere partijen, als HTC, maken mobiele apparaten met software en webdiensten van anderen, in dit geval van Google. Verticale hardware-software binding mag voor Apple goed uitpakken, meestal werkt het eerder als belemmering, zeker richting operators

Boos op eBay

De eBay strategie om minder afhankelijk te worden van de stagnerende inkomsten uit haar veilingmodel leidde eerder al tot een overeenkomst met online warenhuis Buy.com. Het mag vijf miljoen artikelen via eBay aanbieden zonder het volle pond aan transactiekosten te betalen dat eBay haar klanten normaliter in rekening brengt.

Volgens New York Times leidt deze voorkeursbehandeling tot boosheid bij de vaste verkopers, de ‘papa en mama winkeliertjes’ die zich meer en meer in de hoek gedrukt zien. Ze eisen tenminste dezelfde behandeling als Buy.com. Ondertussen verklaarde BusinessWeek het veilingmodel als een uitstervend ras. 2008 kan het eerste boekjaar worden dat eBay meer haalt uit verkoop met vaste prijzen dan met veilingen.

Disney activeert Blu-Ray interactief

Met de Blu-ray standaard voor dvd’s ontwikkelde Sony ook BD-Live, de mogelijkheid om via een internetverbinding interactief te spelen met het materiaal op de schijf. Met de keuze voor de ‘BD-Live knop’ in het menu van een Blu-ray schijf wordt verbinding gelegd met internet om interactieve elementen op te halen.

In oktober komt Disney met een BD-Live schijf voor zijn klassieker Sleeping Beauty daar die volgend jaar 50 jaar bestaat. In de nieuwe variant van de schone slaapster worden allerhande interactieve elementen toegevoegd, zoals spelletjes om online te spelen een chat. En nogal Amerikaans: ouders die geen tijd hebben om de film met hun kinderen te kijken kunnen een videoboodschap laten opspringen gedurende een tevoren bepaalde scène in de film.

Er wordt zelfs gesproken van de ‘redding van Blu-Ray’ dankzij de interactieve toevoeging. "Onderzoek wijst uit dat zo veel mensen tv kijken met een laptop in buurt", zo zegt Lori MacPherson, de bazin van Walt Disney Home Entertainment in de VS. Maar er is nog maar één Blu-ray speler die BD-Live aankan, een duur Panasonic-model, en dan natuurlijk de vele Playstation-3 spelers. Disney breekt wellicht een markt open waarin Sony zelf met zijn nu acht titels – en binnenkort nog acht – niet in slaagde.

Philips positief

Zojuist gunstige cijfers van Philips met onverwacht ruim 400 miljoen euro brutowinst in plaats van de verwachte 370 miljoen en bijna 10 procent omzetgroei.

De Tros moet stoppen met Sinterklaasavond.nl, want dat is een verboden nevenactiviteit. En het zoeken is begonnen naar een nieuwe baas voor Reed Elsevier.

Model voor de moderne jonge ondernemer is de Zoetermeerse student Yde van Deutekom: eerst geld ophalen met in bed blijven op Slapendrijk.nl en het vervolgens ver schoppen met pokeren. Hij is nu uitgeschakeld dus gaat verder met een nieuw idee op slapendrijk.nl. Dat zullen we nog vernemen.

Nu nog online pokeren leren in het onderwijs. Het begin is er, met de Nintendo in de rekenles. Weg met dat saaie schrift en schoolbord…

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond