Deel dit artikel
-

Gebruikers rommelen met OpenID

OpenID mag rekenen op grote belangstelling, maar wordt als concept nog lang niet opgepakt door de grote massa. Een onderzoek van Yahoo toonde aan dat gebruikers er weinig kaas van hebben gegeten.

OpenID moet korte metten maken met de wachtwoordenjungle. Met één inlogmechaniek kunnen gebruikers zich bij iedere site aanmelden die OpenID ondersteunt. Een gebruiker hoeft niet elke keer een nieuw ID of wachtwoord aan te maken en er is geen e-mailverificatie meer nodig.

Yahoo liet gebruikers spelen met OpenID. In de usability-studie probeerden negen Yahoo-gebruikers, die geen vreemden waren met internet, een aantal opdrachten uit te voeren.

Verwarring

De deelnemers aan het onderzoek begrepen het concept van OpenID niet zonder enige uitleg. Zelfs met uitleg was het nog niet duidelijk. De verschillende identiteitsverstrekkers leidden tot verwarring.

Partijen die zich aansluiten bij het OpenID-initiatief kunnen dit doen in de vorm van een identiteitsverstrekker of een acceptant. Hier zit meteen ook de crux. MySpacers hebben wel toegang tot sites als bijvoorbeeld Plaxo, maar niet tot de sites van Yahoo. Zowel Yahoo als MySpace zijn identiteitsverstrekkers.

Nulaz

OpenID blijkt helemaal niet zo makkelijk te zijn. Dat ziet ook Michiel Munneke van Nulaz: "Ik heb aan wat vrienden gevraagd toen we onze dienst lanceerde, of ze even wilde kijken naar de site. Ze begrepen niks van OpenID. Ik had er zelf ook problemen mee, al heb ik het wel werkend gekregen. Maar ik gebruik het niet heel veel."

Sinds Nulaz de mogelijkheid om in te loggen met OpenID heeft toegevoegd zijn er twintigduizend gebruikers bijgekomen. Daarvan loggen achtduizend mensen in via de website en niet via de mobiel. Van deze websitebezoekers zijn er slechts 34 die OpenID gebruiken. Op een totaal van 50 duizend Nulaz-gebruikers, slaat dit nog geen deuk in een pakje boter.

De gebruikers uit het onderzoek erkenden wel het gemak van OpenID zoals het uitwisselen van informatie en een enkel wachtwoord voor meerdere sites.

Bron foto: Robbie1 (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond