Deel dit artikel
-

Free Record Shop: ronde twee online muziekverkoop

Free Record Shop wil een tweede kans wagen en stapt wederom in de markt van online muziekverkoop. Een eerder initiatief strandde. Dit maal sluit het bedrijf een partnership en zijn de marges, maar ook de risico’s lager.

Hans Breukhoven, ceo van de holding, meldde vorig jaar nog dat het aanbieden van digitale downloads de keten 2,5 miljoen euro heeft gekost.

Maar, het bedrijf waagt toch nog een poging. In samenwerking met Target Media, wordt muziek verkocht op frs.nl. De andere partij onderhoudt het platform, waar Free Record Shop dit eerder nog zelf probeerde. Een white lavel-versie van het platform, lever de keten een bepaald percentage van de verkoop op.

Uriel Ballast, interim managing director Free Interactive Services denkt dat dit het juiste model is om op een gezonde manier digitale downloads aan te bieden.

Op frs.nl staan 55.000 muzieknummers. Hoe het bedrijf denkt op te boksen tegen initiatieven als Spotify of iTunes, wordt niet duidelijk. Deze diensten beschikken over aanzienlijk meer muziekcontent.

De muziekliefhebber betaalt 1,30 euro per muzieknummer. De muziek kent geen DRM-beveiliging. Er is vooraf een kort stuk te horen van het nummer, voor de consument besluit over te gaan tot aanschaf. Om het muzieknummer te downloaden moet er een 0900-nummer gebeld worden. Ook is het mogelijk af te rekenen met iDEAL of sms. Hiermee wordt een muzieknummer beduidend duurder. Repsectievelijk 2,20 en 3 euro.

Eerder deze maand begon Free Record Shop al met het digitaal aanbieden van pc-games. Dit gebeurt volgens hetzelfde model als de muziekverkoop, alleen is hiervoor een samenwerking gesloten met Digital Distribution.

Op termijn moet er ook de mogelijkheid komen om films te downloaden. Met welke partij hiervoor een samenwerking wordt gesloten, is nog niet bekend.

Deel dit bericht

7 Reacties

Roel

Zijn er ook analoge downloads dan? Ergens lijkt me dit vrij kansloos, geen DRM is alleen maar goed, maar 1,30 per nummer… kost een hele cd je 26 euro! En als je dan per iDeal wil betalen 44 euro… uh…? Leuker nog, een van de enige cd's die ik vrij interessant vind voor de hobby is Hitzone, die ik steeds zelf omzet naar MP3, 2 cd's 40 nummers. Vaak voor 16.99 aangeboden in de winkels. Deze zou mij via iDeal 88 euro kosten đŸ˜®

Arno Bouwens

Ook jammer dat er maar 1 bitrate wordt aangeboden, de toch wat magere 192 kbs.

Michel H

Kortom, kansloos verhaal. Waarschijnlijk voorgesteld door Target Media, zonder risico voor FRS. FRS krijgt een fee voor elk verkocht nummer. Succes ermee zou ik zeggen.

Wim Plevier

Ben ik nou de enige of vinden nog meer mensen het al gek als nummers ? 0,99 per song kosten, zoals bij iTunes?  De gemiddelde kosten van een CD zijn tegenwoordig ? 12. Dat is zo'n ? 0,80 per nummer. De kosten die bespaart worden met digitale distributie zijn evident. Geen dure bakstenen winkels meer, geen voorraad, minder personeelskosten, geen print- en productiekosten voor een fysieke CD, minder schakels in de distributieketen, geen transportkosten. Natuurlijk komt daar een minuscuul bedrag voor digitale distributie bij en de inrichting van een online winkel.  Maar het lijkt mij dat als een fysieke kopie ? 0,80 kost, de digitale variant prima winstgevend is bij ? 0,40 per song. Zolang er maar voldoende volume wordt gemaakt. Dat lijkt me ook een redelijke prijs. Honderden zou ik er kopen per jaar.  Tot die tijd moeten de platenmaatschappijen en handelaren niet zo vreemd opkijken dat mensen muziek via via bemachtigen of gewoon streamen. Een digitale variant duurder dan zijn fysieke evenknie? Absurd!  Met daarbij het zeer beperkte aanbod bij FRS lijkt me dat er genoeg redenen zijn voor een volgende mislukking.

Mark van Leersum

De muziek die hier wordt aangeboden is DRM vrij, dat is natuurlijk een mega stap voorwaards! Een keer kopen, en op al je apparaten kunnen gebruiken. Het leeuwendeel van de 1,30 is ongetwijfeld bestemd voor de copyrights, de labels blijven proberen het maximale eruit te halen. Maar dat de meeste nu instemmen met DRM vrij is een belangrijke stap.  Overigens: een hele CD kopen is wel een heel klassieke benadering van muziek…

Roel

CD kopen is nieteens zo heel klassiek, het gros van de mensen heeft naast de pc geen andere mogelijkheid, of geen kennis om mp3(of vergelijkbaar) af te spelen. DRM vrij moedig ik zeker aan, maar dat maakt het mij nog geen 1,30 waard… en zeker geen 2,20 of 3 euro! Helemaal in een ouderwetse bitrate, je zou minstens 320kbps mogen verwachten in mp3 formaat. Op deze manier blijft het goedkoper en beter een cd te kopen en te rippen in plaats van te downloaden. Voor mijn doeleinde zeker.

Musicfreak

Ik ben een die hard musicfreak. En als een nummer/album echt strak is, dan koop ik de album. Mp3 geluid is waardeloos geluid als je het op een hifi set afspeelt. Het zou echt fijn zijn als FRS liederen in WAV formaat zou aanbieden zodat je je eigen favoriete cds kan samenstellen. Vaak zijn er cd's waarbij er maar een paar tracks mooi zijn en zonde is om de cd te kopen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond