Deel dit artikel
-

‘Hyves staat te koop’ (update)

De aandeelhouders van Hyves zouden een koper zoeken voor de sociale netwerksite. De uitgeverswereld zou gepolst zijn om te kijken of er interesse is voor Hyves.

Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van ‘ingewijden’. Volgens de krant zijn er informele gesprekken gaande met TMG, bekend van de internettitels Relatieplanet en Speurders en uitgever Sanoma met onder meer de titels Nu.nl en Libelle in het portfolio. Waarbij de laatste, Sanoma, al heeft aangegeven geen interesse te hebben. TMG daarentegen zou nog in gesprek zijn.

Verder laat aandeelhouder Hubert Deitmers weten dat er interesse is, maar volgens de president-commissaris bij Hyves zou de sociale netwerk niet zelf op zoek zijn naar kopers, maar gebeurt het andersom, partijen benaderen Hyves. Sanoma zou bijvoorbeeld Hyves enkele jaren geleden hebben benaderd.

TMG blijft wat meer op de vlakte en zegt in algemene bewoordingen ‘serieus te kijken naar overnamekansen op het vlak van digitale media’.

Concurrent Facebook, lijkt internationaal de slag om de sociale netwerker te winnen. Steeds vaker laten critici weten dat Hyves het hoogtepunt voorbij is. Desondanks toont Hyves nog steeds goede cijfers in Nederland. Zo loggen bijvoorbeeld iedere dag 350.000 gebruikers van Hyves minstens eenmaal op het netwerk in via hun mobiele telefoon.

(Update)

Yme Bosma van Hyves laat aan Emerce weten dat er geen ‘ingewijden’ kunnen zijn en verwijst door naar een blogpost van het sociale netwerk waarin staat dat Hyves niet actief op zoek is naar een koper. "Uiteraard praten we, op verschillende niveau’s, sinds de start met partijen die een toegevoegde waarde kunnen hebben in het uitvoeren van onze ‘Hyves verbindt Nederland’ strategie. Daarbij worden we inderdaad wel eens gepolst, dat is de afgelopen jaren regelmatig gebeurd terwijl we uitgroeiden tot grootste website van Nederland."

Tegen persbureau ANP heeft de sociale netwerksite inmiddels laten weten dat de Britse investeringsbank Jefferies in opdracht van Hyves eventuele biedingen bekijkt. Volgens een woordvoeder zou Hyves zichzelf niet te koop hebben gezet. Hyves zou een winstgevende onderneming zijn, zonder behoefte aan financiers. Joop van den Ende en Hubert Deitmers hebben samen een substantieel minderheidsbelang in Hyves.

Deel dit bericht

23 Reacties

JJ

@ Jannemiek – corrigeer je aub je artikel, "onder meer TMG, Nu.nl en Sanoma. Waarbij de laatste al heeft aangegeven geen interesse te hebben". Ik ben benieuwd of als Sanoma geen interesse heeft, Nu.nl nog wel… Goh van wie was nu.nl toch ook al weer?!?!PS> Ik zou elk van de partijen gek verklaren als ze Hyves zouden kopen!

Dennis Wijnberg

Ik ben er bang voor dat Hyves op haar retour zal raken als ze niet voldoende blijven innoveren. Facebook begint steeds meer over te nemen, zie ik om me heen. Ze zullen iets moeten bedenken dat zooo Nederlands is dat Facebook het niet over kan nemen door haar internationale karakter. Ik ben wel heel benieuwd!

Jannemiek - Emerce

@JJ, Dat is bij het schuiven met de tekst weggevallen. Het is inmiddels verbeterd.

Rembrandt

sanoma [x] geen interessetmg [x] geen capaciteit om er geld mee te verdienenwegener [x] geen geld of synergie ben benieuwd wie dit feestje gaat financieren, en er meer rendement uit zal kunnen halen dan de huidige eigenaren. Hyves boys hadden toch in 2006 met abn amro die 60 mio moeten aannemen vrezen wij

kees

Hyves is ten dode opgeschreven, (bijna) niemand ontwikkeld wat voor Hyves, alles draait om Facebook en Twitter. Facebook groeit zo hard en zal in Nederland binnenkort marktleider zijn. Hoe groter Facebook wordt, hoe minder Hyves gebruikt gaat worden. Kopen? Waiste of money.

Mark de Bruin

Misschien wel een telco? Gebeurde ook in Spanje… Telefonica kocht onlangs Tuenti (grootste Spaanse social network) voor 70 miljoen dollar  http://publishingperspectives.com/2010/08/spains-telefonica-moves-into-social-networking-buys-tuenti/

Luc

Iedere persoon die weleens in het buitenland komt ziet direct de beperking van Hyves. Facebook werkt daarnaast ook nog eens veel beter en wordt breder ondersteund door developers. Hyves loopt achter de feiten aan, overname zou een gewaagde stap zijn. Denk wel het slim van Hyves om nu te gaan verkopen, het platform zal zeker niet meer in waarde gaan stijgen.

Leonard Wolters

Hyves is het CU2 van 2008 (een hoger jaartal durf ik niet te noemen). Verklaar net als @JJ iedereen voor gek die dit tienergedrocht gaat/wilt kopen

soboer

Ik ben het volledig eens met Leonard die opmerkte dat Hyves nu de cu2 van 2008 is. Het probleem is dat Hyves nooit internationaal is doorgebroken, waardoor het sociale aspect beperkt bleef binnen Nederland. Facebook is in rap tempo marktaandeel binnen Nederland aan het afsnoepen van Hyves. Hyves zal zijn marktaandeel verliezen net zoals Myspace en cu2 in het verleden. Binnen Nederland is er maar ruimte voor 1 grote sociale netwerk en als vrienden overstappen van Hyves naar Facebook zal de rest snel volgen. Verder heb ik wel eens bannerruimte willen kopen op Hyves. Het advertentiesysteem is gebaseerd op het model uit het jaar 0 van het internet met minimale biedingen vanaf 1 euro per CPM.Hallo Hyves wordt wakker. Adverteren doe je op basis van een veiling en CTR. Helaas is Hyves over net te laat mee.

Eylard Wurpel

Het voordeel van Facebook is dat het nu ook internationaal (dus buiten de US) zo enorm sterk is gegroeid.  Heel veel mensen zijn denk ik geinteresseerd in een sociaal netwerk waarbij je contact kan houden met vrienden en familie die dus niet om de hoek wonen.  Internationaal bereik is dus enorm relevant en Hyves biedt dit niet en zal het ook niet snel gaan bieden…

Robbert

Er was op zich niet zoveel mis met Hyves (al maak ik er zelf ook al 2 jaar geen gebruik meer van, maar dit vooral omdat mijn contacten zich naar Facebook verplaatsten) ze hebben vooral de "pech" op een veel te kleine thuismarkt te opereren. Als zij in 2003 in de VS waren gestart was het misschien een heel ander verhaal geworden. Maar ja dat geldt voor veel meer NL concepten. In grotere landen zoals China, India, Brazilie, Spanje is er best ruimte voor lokale netwerken al zou daar, als gevolg van het toenemende aantal internationale contacten, ook Facebook steeds harder groeien. Verder blijft er altijd ruimte voor specifieke netwerken zoals Linkedin, ASMALLWORLD etc…Maar Hyves is juist een gemene deler en valt dus waarschijnlijk en uiteindelijk tussen de wal en het schip.  

RB

Elk bedrijf moet op z'n tijd kijken naar een exit. Ik ben het met Yme eens. Er bestaan geen "ingewijden". Altijd maar mensen die ergens omheen hangen en niet de exact details weten.  Het lijkt mij dat het huidige bereik van Hyves nog steeds erg interessant kan zijn voor bedrijven met online (ecommerce) aspiraties. Veelal komt het dan uiteindelijk aan op waardering en de terugverdientijd van deze investering.  We mogen trots zijn in NL dat wij een dergelijke partij hebben die zichzelf een unieke positie heeft toe-geeigend. Als Hyves in staat is om 20 mio euros omzet te maken, dan is 60-80 mio euros geen rare waardering. Het lijkt mij dat potentiele kopers puur met die ene vraag zitten; kan die omzet verder doorgroeien met een Facebook die haar opmars maakt. Is Hyves over 5 jaar verder uit te bouwen en welke strategie moet hiervoor gevolgd worden. Kan het huidige management dit voor elkaar boksen of niet. Ik zeg tegen Yme en de zijnen; keep up the good work en laat je vooral niet gek maken. Tot aan nu zijn jullie de grootste en verdienen goed geld. Dat is een prestatie! 

Douwe de Jonge

Even afgezien van een aantal aannames van personen hierboven, wat als Hyves een andere doelgroep gaat bedienen dan Facebook? Misschien hebben ze al plannen daartoe? Die jongens, toch geen sufferdjes, zitten toch ook niet stil? Die hebben al lang plan A, B, C en D op de plank liggen. Het is makkelijk roepen maar als je niet weet waar men strategisch mee bezig is en geen daadwerkelijke kennis van cijfers hebt kan je maar beter gewoon respect hebben voor iets wat een stel Hollanders hebben opgezet en uitgebouwd. Ik ben benieuwd welke richting Hyves kiest, vooralsnog gaat het prima met Hyves toch?

Koos Koets

Hyves kampt met een aantal problemen: -Techniek, welliswaar na de upgrade een aanvaardbare snelheid, maar qua user experience nog steeds een ramp.-Geen internationale aanhang, en dat gaat het ook nooit worden, niet alleen is dit een nadeel voor de gebruikers, maar ook voor de adverteerders.-Doelgroep, een groot deel van de interessante doelgroep is over naar Facebook, en dan doel ik op de hoogopgeleide, midcareer jongere.

Willem Veenstra

Ik ben het helemaal met RB eens. Hyves wordt al jaren afgekraakt, maar draait toch nog records als je naar de cijfers kijkt.  Naast hun eigen omzet zit er voor een stratgische partij extra veel waarde in een combinatie met hyves. Niet voor niets kocht Telefonica onlangs Tuenti voor 70 mio. En dat is notabene slechts de nummer 2 in Spanje, maar die groeien nog steeds. Alleen al de gezamenlijke advertentieverkoop van Hyves en een uitgever levert al miljoenen extra per jaar op.  Veel mensen in mijn vriendekring gebruiken juist wel Hyves en blijkens de cijfers schijnt dat in de meerderheid van NL ook het geval te zijn.

danny van der cingel at easyconcepts dot kom

hyves moet gewoon hyves blijven toch?

Mark van Leersum

Hyves is natuurlijk gewoon een supermooi bedrijf, met een enorme actieve gebruikersgroep. Eerlijk gezegd zie ik persoonlijk de trend van mensen die overgaan naar Facebook momenteel niet meer doorzetten. Het is juist voor actieve Hyvers best een tegenvaller om op Facebook te constateren dat slechts een fractie van je vrienden daar te vinden is.

kees

Hyves draait misschien nu nog een goede omzet, maar over een jaar kan alles verloren zijn, het gaat zo hard op het internet, neem AOL en zijn sociale netwerk als voorbeeld, ooit gekocht voor 800 miljoen, nu verkocht voor een appel en een ei

Luc

Hyves is stil over haar plannen. Facebook is vol activiteit en vol mogelijkheden voor kleine ondernemers met pagina's, communities, integraties voor websites, transparante adverteer mogelijkheden, etc etc. Hyves is stil en lijkt stil te zitten. Qua goodwill lijkt er een lek ontstaan dat slechts groter wordt. Zullen ze hun hand overspeeld hebben bij eerdere overname mogelijkheden?  Welke strategie heeft Hyves? Enkele jaren terug was er een grote golf aan nieuwe guru's die in dienst kwamen? Wat werd er verwacht? Wat staat er gepland? Helaas komt Hyves bijna alleen in het nieuws met statistieken die aantonen dat het nog echt wel populair is; hetgeen meer een zwakte bod is.

Douwe de Jonge

De discussie op marketingfacts is ook een leuke trouwens.

Douwe de Jonge

Nicky Klaasse

Tsja.. Facebook gaat hyves aan de kant zetten ;).. Ik heb even gekeken hoeveel hyves nu nog waard is en ik kom uit opeen ? 4.387.305,00 Bron: http://checkwebsiteworth.nl/www.hyves.nl

peet

ik heb idee om hyves op te kopen met een gezamenlijke crowdfunding te beginnen …ik wil heel graag wat is hyves nog waard en wie zie dat zitten om hyves een nieuw leven in Nederland ….of maybe ook Belgie …Nederlands sprekend ook dat je spellen kan spelen via hyves ….?idee ?..bericht me wat er nodig is om Hyves over te nemen ?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond