Deel dit artikel
-

3voor12-app professionaliseert filmpjes concertgangers

YouTube staat er vol mee, concertfilmpjes die bezoekers hebben gemaakt met hun mobiele telefoon. De nieuwe mobiele applicatie van VPRO’s 3voor12 koppelt dit soort filmpjes op tijd en locatie aan elkaar om er een semi-professionele concertregistratie van te maken.

De applicatie, in eerste instantie alleen voor de iPhone 3GS en 4-bezitters, laat de gebruiker de filmpjes uploaden naar het eigen videocommunity platform Film It Yourself. De fimpjes die via de app worden geschoten, worden door middel van gps en een absolute tijdsklok op een timeframe geplaatst. Fragmenten van eenzelfde gebeurtenis, meestal een concert in dit geval, worden tot een geheel gesmeed.

Vooralsnog wordt de gebruikers gevraagd de applicatie te testen op festival Lowlands. En dan wel alleen bij concerten waar vooraf door VPRO toestemming is gevraagd om te mogen filmen. Hiermee gaat de gebruiker akkoord in de gebruikersvoorwaarden.

Ron van der Sterren, journalist en community manager bij de VPRO, kan zich voorstellen dat de techniek meer wordt open gesteld in de toekomst. “We willen de applicatie vooral gebruiken voor legale dingen. Na de test op Lowlands zullen we gebruikers vragen bij andere concerten te filmen die wij vaststellen. Het kan zijn dat mensen in deze community zelf met voorstellen komen.” Echter, zomaar alles filmen om er vervolgens een semi-professionele concertregistratie van te maken zit er dus niet in. “We willen best meer macht geven aan de gebruiker, maar het moet legaal blijven.”

De gratis applicatie is nu een week te verkrijgen in de App Store en is inmiddels 500 keer gedownload. De vraag is of al deze downloaders ook op Lowlands aanwezig zullen zijn om mee te werken aan de test.

Een eerste test vond vorig jaar, toen nog zonder applicatie, plaats op Pinkpop. Bezoekers konden toen stukken filmen en deze op het platform van 3voor12 uploaden. Het initiatief gebaseerd op co-creation, bezorgde VPRO’s 3VOOR12 toen meer dan 200 filmpjes van een concert. Met behulp van het publiek werd een registratie gemaakt van een concert op Pinkpop. Een tweede test vond plaats op Lowlands vorig jaar, waar vijf concerten werden geregistreerd. Dit werd na afloop toen nog handmatig gesynchroniseerd. De applicatie moet dit proces automatiseren.

Dit jaar hoopt Van der Sterren minimaal tien concerten op deze wijze vast te leggen. “Mensen filmen toch al. Nu kunnen ze dat met de applicatie tot een beter geheel maken.” Hij hoopt per concert minimaal drie nummers tot een geheel te smeden.

Het systeem achter de app werkt met meerdere absolute klokken. “Het wordt gevinkt op een timeline. Op een kaart van Lowlands zie je bijvoorbeeld welke mensen er op vrijdagmiddag op een bepaalde plek staan te filmen. Dat kan een concert zijn, maar ook op initiatief van de gebruikers, een feestje op een camping.” De beelden worden samengevoegd in een grid.

Naast de concerten hoopt Van der Sterren dus ook sfeerverslagen vast te kunnen leggen. De content verschijnt, wanneer Lowlands van start gaat, op de site van het festival.

Na deze test volgt de applicatie ook voor andere platforms. Allereerst voor Android-toestellen.

 
Bron foto; eerio (CC)

Deel dit bericht

1 Reactie

Thomas Engel

Mooie ontwikkeling voor dit initiatief. Perfect voorbeeld van heel goed gebruik maken van de bestaande techniek om een eindresultaat te bereiken waarbij waardevolle content wordt gecreerd. Doet ook het gedachte goed van Fabchannel voortleven, nu nog wachten op standaard HD kwaliteit in mobieltjes en een snelle verbinding om het direct thuis mee te kunnen beleven.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond