Deel dit artikel
-

Ook achter de decoder dreigt kaalslag

Kabelaars worden niet verplicht om hun digitale basispakket ongecodeerd aan te bieden. Dat blijkt de antwoorden van minister Van Bijsterveldt-Vliegenthart (OCW) op vragen van het Kamerlid van Dijk (SP), die daarop aandrong wegens het drastisch inperken van het analoge tv-aanbod. Maar ook achter de decoder dreigt kaalslag.

Het drastisch terugschroeven van het analoge tv-pakket door kabelaar Ziggo heeft een storm van kritiek veroorzaakt. Zenders als CNN, BBC World, BBC2 en ZDF moeten verdwijnen om plaats te maken voor meer digitale zenders. Hoewel de Ziggo-kijker voor het digitale basispakket evenveel betaalt als voor het analoge aanbod, dient hij daarvoor wel een decoder of CAM-module aan te schaffen. Bij kabelbedrijf Caiway heeft de kijker al helemaal geen keuze meer. Die is per oktober 2010 definitief gestopt met analoge uitzendingen. Daar stond wel tegenover dat Caiway aan kijkers een gratis decoder heeft verschaft.

De SP spreekt over een uitsterfbeleid: ‘Kijkers hebben maar te slikken wat de kabelaars beslissen en worden vaak met hoge kosten geconfronteerd.’ De SP heeft de minister daarom gevraagd of het digitale pakket niet gratis kan worden aangeboden. Maar de minister antwoordt dat het al of niet coderen van digitale televisiesignalen een keuze is van distributeurs en omroepen. De meeste distributeurs coderen niet alleen extra pakketten, betaalzenders en on-demand diensten, maar ook de televisiesignalen van het digitale standaardpakket. Hierbij spelen diverse technische, bedrijfsmatige en auteursrechtelijke overwegingen een rol, zegt de minister. Het helpt om ongeautoriseerd opnemen, reproduceren en vermarkten van hun programma’s tegen te gaan. Juist uitzendingen in hoge digitale kwaliteit zijn zonder codering kwetsbaarder voor allerlei nieuwe vormen van piraterij, aldus Van Bijsterveldt-Vliegenthart (OCW).

Dit artikel is voor premium abonnees . Log in of meld je aan!