Deel dit artikel
-

Berichtenverkeer bedreigend voor operators

Online berichtendiensten en chapapplicaties zoals WhatsApp en BlackBerry Messenger zorgen voor enorme omzetverliezen bij mobiele operators. Het zou gaan om 10,5 miljard euro, zo heeft Ovum berekend.

Ook onderzoeksbureau Allot ziet een massale volksverhuizing van sms-diensten naar chat. WhatsApp neemt 18 procent van het dataverkeer voor zijn rekening, maar ook Facebook Chat is enorm populair.

Ovum vermoedt dat IM verkeer nog maar voor negen procent deel uitmaakt van alle berichtenverkeer, want sms is natuurlijk niet meteen verdwenen. De trend is niettemin wereldwijd hetzelfde. Zo wordt MXit vooral gebruikt in Zuid-Afrika.

Ovum-onderzoekster Neha Dharia zegt dat mobiele aanbieders meer moeten gaan samenwerken met spelers in sociale berichtgeving. Bijvoorbeeld door data van eindgebruikers te delen.

Belverkeer heeft wat minder last van onlinediensten. Skype neemt 82 procent van het VoIP-verkeer voor zijn rekening, met Viber als de belangrijkste nieuwkomer.

Deel dit bericht

1 Reactie

Jeroen Bos

“WhatsApp neemt 18 procent van het dataverkeer voor zijn rekening” moet zijn “WhatsApp neemt 18 procent van het IM dataverkeer voor zijn rekening” Video is nog steeds de grootste verbruiker van mobiele data.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond