Deel dit artikel
-

Straf dreigt voor Belgische kabelaars

De Belgische kabelbedrijven Voo en Telenet dreigen hun 3G-licenties kwijt te raken omdat het spectrum niet wordt gebruikt.

Beide bedrijven hebben van toezichthouder BIPT (de Belgische OPTA) een waarschuwing gekregen, meldt DataNews.

Begin deze maand sloten Telenet en Voo een mvno-overeenkomst met Mobistar voor het gebruik van haar netwerk tot 2017. Dat is goedkoper dan zelf een netwerk aanleggen.

Toch telde Telenet Tecteo Bidco, een joint venture van de Vlaamse en Waalse kabelaars, liefst 71,5 miljoen euro op tafel voor een 3G-licentie. In de licentiebepaling staat dat Telenet en Voo begin volgend jaar met een commercieel aanbod van start moeten gaan en tegen de zomer van 2014 moet het netwerk dertig procent van de bevolking bereiken.

Telenet Tecteo Bidco heeft nog zeven maanden om zijn verplichtingen na te komen. Anders wordt de licentie ingetrokken. Ook in Nederland hebben de kabelaars tot het laatste moment gewacht om een bescheiden 4G-netwerk uit te rollen.

KPN dochter Base is in februari nog beboet omdat met niet de vereiste 3D-dekking haalde. Inmiddels lijkt KPN-dochter Base haast te willen maken met de bouw van een 4G-netwerk. Vanaf 1 juli kunnen Belgische 4G-licentiehouders mobiele internetdiensten op basis van LTE gaan aanbieden. Op dit ogenblik heeft nog geen enkele van de vier licentiehouders duidelijk gemaakt wanneer het een commercieel aanbod wil lanceren.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond