Deel dit artikel
-

Comfort breedband telt zwaarder dan aanbod toepassingen

Het "always on" aspect van een breedbandverbinding maakt internetgebruikers actiever. Het gemak en het comfort van breedband tellen daarbij zwaarder mee dan de beschikbaarheid van specifieke breedbandtoepassingen. Dat concludeert onderzoeksbureau Dialogic in het rapport "Breedband en de gebruiker".

De conclusies van Dialogic zijn gestoeld op meerder waarnemingen. Zo blijkt meer dan de helft van de breedbandgebruikers wekelijks, soms zelfs meerdere malen per dag, films van het internet te downloaden. Zo'n zeventig procent kijkt hierdoor minder televisie. Ook zet breedband internet aan tot "funsurfen", dat in tegenstelling tot "gewoon surfen" weinig doelgericht plaatsvind. Bij het online beluisteren van muziek (streaming audio) is het verschil tussen breedband- en smalbandgebruikers het grootst. Breedbandgebruikers doen dit vooral dagelijks tot wekelijks, terwijl smalbandgebruikers dit maandelijks of nooit doen.

Naast een actievere interesse in mediatoepassingen, toonde het onderzoek ook aan dat breedbandgebruikers anders te werk gaan bij het zoeken naar informatie. Ze downloaden meer, en gebruiken meer streaming media en portals. Smalbandgebruikers noemen deze mogelijkheiden veel minder vaak.

Het verschil tussen een smalband- en een breedbandaansluiting leidt niet ander e-mailgedrag. Beiden groepen mailen even vaak, maar breedbandgebruikers chatten vaker en schakelen ook vaker een messenger dienst in. Ruim 36 procent van de breedbandgebruikers zegt nooit te chatten, tegen 51 procen van de smalbanders. Messenger-diensten worden door 68 procent van de breedbanders dagelijks gebruikt.

Dialogic voerde een grootschalig gebruikersonderzoek uit. Hieraan namen 1285 internetgebruikers deel, zowel smalband- als breedbandgebruikers. De gevens zijn uit verschillende bronnen verzameld. Niet alleen via een online enquête, maar ook via dagboekonderzoek en een tweetal Breedband Gebruikersdagen. Ook zijn enquêtes gehouden onder Twentse studenten en inwoners van het Zweedse dorp Måttgränd. Deze twee groepen beschikken over zeer snelle glasvezelaansluitingen.

Uit het dagboekonderzoek komen weinig nieuwe inzichten naar voren. Breedbandgebruikers blijken minder ergernissen te ondervinden door vastgelopen bestanden, schokkerige filmbeelden en lange wachttijden. De eindconclusie van het rapport luidt dat gebruikers van breedband niet meer dan anderen zijn geïnteresseerd in specifieke breedbandtoepassingen. Comfort en snelheid bij zogeheten smallbandtoepassingen (e-mail bijvoorbeeld) zijn wat de gebruikers betreft belangrijker.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond