Deel dit artikel
-

E-Plus naar Telefónica voor 5 miljard

KPN verkoopt zijn Duitse dochter aan Telefónica voor 5 miljard euro. Dat heeft het telecombedrijf zojuist bevestigd. Gisteren ging het overnamegerucht al rond, waardoor de koers van het aandeel op het Damrak omhoog schoot.

KPN krijgt een aandeel van zeventien procent in Telefónica Deutschland, het oude O2. Wel moet de overname nog worden goedgekeurd door toezichthouders.

Het telecombedrijf wil de opbrengst gebruiken om zijn financiële flexibiliteit te versterken. Daarnaast is het de bedoeling om in 2014 weer dividend aan zijn aandeelhouders uit te keren. Die was geschrapt wegens tegenvallende resultaten.

KPN heeft op zich geen reden om E-Plus te verkopen. Het aantal abonnementen steeg met 210.000, vergeleken met een stijging van 179.000 in het tweede kwartaal van 2012, zo blijkt uit de jongste kwartaalcijfers. De hogere marketing en promotiekosten om klanten aan te trekken, zorgden er wel voor dat de winstmarges in het kwartaal daalden. Het marktaandeel van E-Plus, gemeten in omzet uit mobiele diensten bedroeg aan het eind van het tweede kwartaal naar schatting circa vijftien procent.

Het Spaanse Telefónica en KPN waren dit jaar gesprekken gestart over gezamenlijk gebruik van hun netwerken in Duitsland. Op die manier zouden kosten kunnen worden gespaard. Vorig jaar zomer onderhandelde het bedrijf ook al met KPN, toen over een mogelijke fusie ter waarde van twintig miljard dollar, om te voorkomen dat América Móvil zijn belang in het telecombedrijf zou vergroten. KPN heeft net een nieuwe CFO voor E-Plus benoemd.

De nieuwe combinatie krijgt 38 procent van de Duitse mobiele telefoniemarkt in handen. Daarmee wordt marktleider Deutsche Telekom gepasseerd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond