Deel dit artikel
-

Het evangelie van Reggefiber

Het werd een heuse kerkdienst, daar in de Bussumer Verlosserkerk. Maar dan van Reggefiber. Om het woord van glasvezel te verkondigen, ‘tegen de verdrukking in’. ‘We zijn bereid om 14 miljoen euro in uw gemeente te investeren.’

Het is geen toeval dat UPC en Ziggo hun internetsnelheden een dezer dagen weer eens hebben verhoogd of dat de komende maanden gaan doen. Het is om de oprukkende glasvezelkabel tegen te houden. De circa anderhalf miljoen aansluitingen van Reggefiber zijn bescheiden, en tot dusverre ging het om relatief kleine dorpskernen, maar het bedrijf begint zo langzamerhand de wat grotere gemeenten binnen te dringen. Dat maakt kabelaars nerveus.

Zo ook in Bussum. De Reggefiber-bulldozer baande zich de afgelopen weken een weg door het slaperige Gooise stadje, met folders, billboards, brieven en een informatiewinkel. Geen inwoner kan het ontgaan zijn. Dertig procent van de circa 14.000 huishoudens moet intekenen, ‘anders komen wij een hele tijd niet meer terug.’ Dat klinkt dreigend.

Er wordt jaarlijks door Reggefiber tussen de driehonderd en vierhonderd miljoen euro in glasvezel gepompt. Kom daar maar eens op in deze tijd, zegt de predikant van dienst Erwin Groeneveld van Reggefiber.

In de kerk overwegend zestig plussers. Blijkbaar heeft glasvezel geen enkele aantrekkingskracht op jongeren. Groeneveld gaat snel door zijn presentatie heen. Uitleg over tuinboringen, kruipruimtes en kelders, symmetrische snelheden, en het niet delen van het signaal met je buren. Met glasvezel krijg je veertig jaar een toekomstvaste infrastructuur, en je kunt kiezen uit meerdere providers. De nieuwe vrijheid.

Het goede nieuws: als de dertig procent wordt gehaald, krijgt heel Bussum een glasvezelaansluiting, ook voor wie niet intekent. Het slechte nieuws: het wordt een harde dobber. Bussum is al enige jaren een Ziggo-gemeente, en die biedt toch al gauw voor pakweg 53 euro in de maand zestig Mbit/seconde, plus digitale tv en vaste telefonie. Met straks gedeeld modemgebruik en nu al ontvangst van zenders op tablets. Je bent wel gek om dat nu met alle rompslomp van dien op te zeggen. Tenzij je nog aan een trage DSL-lijn van een andere provider hangt.

Het Ziggo-woord wordt tijdens de toelichting angstvallig vermeden, totdat de vragen komen. “Wij hebben van Ziggo een brief gekregen waarin staat dat er niks wordt aangeboden dat we nu ook niet hebben, geef daar nou eens een goed antwoord op.” Waarna een jongeman die toevallig voor hem zit zich bekendmaakt als een vertegenwoordiger van Ziggo. “Als u vragen hebt, ik sta straks buiten.”

De ergernis is nog net niet op het gezicht van Groeneveld te lezen. “Fijn dat Ziggo ook interesse heeft voor glasvezel.”

In een zaaltje staan de providers klaar met hun folders. XS4ALL deelt tasjes met bloem voor appeltaart uit. Of ik een tv-kijker ben, wil de verkoper van Fype weten. Hij heeft een mooie korting op een HBO-pakket.

Thuisgekomen blijken de aanbiedingen een beetje het probleem van glasvezel aan te tonen. Veel onderscheid met de kabel is er nauwelijks, niet in televisie en niet in internetsnelheden. De toppakketten van vijfhonderd Mbps – die heeft de kabel nog niet – zijn relatief duur. De normale pakketten zijn hooguit twintig Mbps sneller, en vaak niet heel veel goedkoper. En om die snelheden hoef je niet te switchen. Wat je krijgt, is een kat en muisspel tussen glasvezel en kabel dat pas op de zeer lange termijn mogelijk door glasvezel wordt gewonnen. Gigabitsnelheden via de koperen kabel zijn reeds experimenteel gerealiseerd.

Abonnees wegtrekken in sterke kabelgemeenten lijkt een zware klus te worden voor Reggefiber. Buiten tv, internet en bellen hebben de providers namelijk niets extra’s te bieden. Geen zorg op afstand, of beveiliging via webcams of domotica. Daar zal het toch eens van moeten komen.

Maar het is goed dat er glasvezel is. Het houdt de markt scherp. Die dertig procent moet er zeker komen, maar het intekenen laten we waarschijnlijk nog heel even aan anderen over.

 

Deel dit bericht

4 Reacties

Sebastian

Nieuwbouw, nieuwbouw, nieuwbouw daar moeten ze het zoeken.

1x glasvezel aanleggen, dan bespaar je de kosten voor het aanleggen van koper en kabel.

Cas

Het probleem met kabel is dat de keus Ziggo is. Bij een glasvezel aansluiting heb je misschien niet veel meer of beter aanbod, maar je kan wel kiezen voor een provider die bij je past. Mijn persoonlijke ervaringen met Ziggo zijn niet best en mijn huidige internet provider bevalt me uitstekend, ook al is dat via ADSL. Voor mij reden genoeg om niet naar Ziggo te gaan.

Jerry

Een mens wilt toch keuzevrijheid!!! Of zijn ze in Bussum anders dan in andere plaatsen, lijkt mij niet. Bij de CAI heb je alleen maar keuze bij Ziggo en geen UPC, als Ziggo het allemaal zo ernstig vindt waarom nu dan je netwerkupgraden en waarom hebben ze dat niet eerder gedaan, ik zou me als consument bestolen voelen men name in m’n portomonee!!!!

@Sebastiaan dat gebeurd al, sinds KPN voor koper geen aansluit verplichting meer heeft.

Thea

Sebastian,

Er is een speciaal Reggefiber team opgericht die zich bezig houdt met nieuwbouw projecten boven de 250 woningen. Hier worden standaard glasvezel aansluitingen gerealiseerd. Binnenkort worden nieuwbouwprojecten met minimaal 100 woningen ook standaard voorzien van een glasvezelaansluiting. Maar goed dat je het aangeeft 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond