Deel dit artikel
-

Faillissement TCN raakt nu ook Media Park (update)

Het faillissement van verschillende vennootschappen van vastgoedbedrijf TCN heeft nu ook het Media Park in Hilversum getroffen. TCN Media Park, beheerder van een deel van het park in Hilversum, is failliet verklaard nadat ook al verschillende andere vennootschappen van het vastgoedbedrijf zijn omgevallen.

Jacco Zwerver, directeur TCN Media Park, verklaarde enkele weken terug nog dat het financiële geschil rond het modecentrum van TCN, waarmee van problemen voor het vastgoedbedrijf begonnen, volkomen losstaat van het Media Park. Dat blijkt toch anders te liggen: TCN Media Park B.V., de organisatie die het management van het Media Park in Hilversum verzorgt, is op vrijdag 23 november door rechtbank Amsterdam wel degelijk failliet verklaard. Het faillissement is deze week overgedragen aan de rechtbank in Utrecht, die Van Benthem & Keulen als curator heeft benoemd.

Maar wat de gevolgen daarvan precies zijn is nog onduidelijk. TCN Media Park wil geen nadere informatie verstrekken en verwijst naar een verklaring, waarin staat dat het Media Park een aparte positie innneemt. Het beheer van het park wordt verricht door TCN Media Park, maar het project is een joint-venture van TCN en een Engels vastgoedfonds en ‘staat geheel buiten deze faillissementen’. De joint venture Media Park Enterprise is eigenaar van het vastgoed in Hilversum.

Volgens de Gooi- en Eemlander zijn Media Park-directeur Jacco Zwerver en zeven medewerkers hun baan kwijt. Intussen wordt gezocht naar een nieuwe beheerder.

De curatoren van de diverse TCN vennootschappen voeren op dit moment een analyse uit van de vastgoedportefeuille van TCN met als doel een aantal van de projecten onder asset management voort te zetten. De huurcontracten met huurders op projecten en de dienstverlening aan huurders worden gewoon voortgezet.

Het faillissement van het vastgoedbedrijf TCN heeft op zich weinig te maken met de exploitatie van Media Park, dat minder last heeft van de recessie dan andere onderdelen van TCN. TCN Media Park heeft het afgelopen jaar naar eigen zeggen een recordvolume aan huurtransacties op het Mediapark gerealiseerd. In totaal verhuurde Media Park Enterprise 93.100 m². Het merendeel van deze contracten was langjarig, zoals RTL Nederland voor 20.000 m² en met Dutchview voor 27.000 m². TCN heeft met het decorbouwbedrijf HollandseHanden recentelijk eveneens overeenstemming bereikt over een verlenging van het huidige huurcontract.

Het Media Park kent tot nu toe, naar eigen zeggen, een gezonde mix van bedrijven die alle schakels in de mediaketen vertegenwoordigen: omroepen, producenten, registratie- en uitzendbedrijven. Onder die laatste groep zowel de traditionele ‘broadcasters’ als de nieuwe ‘narrowcasters’ via internet.

Toch bestaat er nog steeds een vrees voor een exodus van ‘creatieven’. VPRO en RTL overwogen eerder naar Amsterdam te vertrekken. De AVRO (geen huurder) wordt de nieuwe bewoner van het Vondelparkpaviljoen in Amsterdam en gisteren meldde de Volkskrant dat de nieuwe fusieomroep VARA/BNN eveneens van plan is Hilversum te verlaten. De VARA zit op het Media Park, BNN in een ander deel van Hilversum. De VARA produceert al een groot deel van zijn programma’s in Amsterdam. Een besluit hierover is nog niet gevallen.

De gemeente Hilversum probeert met alle macht de omroepen in de stad te houden en startte vorig jaar al eens een campagne om Hilversum weer als ‘mediastad’ op de kaart te zetten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond