Deel dit artikel
-

Free Record Shop kijkt naar video on demand

Free Record Shop overweegt om medio 2005 een video on demand-achtige dienst te beginnen. Daarover worden nu gesprekken gevoerd met de filmmaatschappijen. “Die staan daar geheel niet onwelwillend tegenover.” Dat zegt Roland van Geest, marketing- en salesmanager van Free Record Shop.

“Wij zouden nu al films kunnen aanbieden. Dat is al mogelijk. We moeten alleen nog en zorgen dat we genoeg bandbreedte hebben om die films aan te kunnen bieden. De filmmaatschappijen hebben in ieder geval positief gereageerd op onze voorstellen. Het hangt eerder op capaciteit dan op rechtenkwesties. Dat we nu niet gelijk zijn begonnen met films heeft er mee te maken dat we voorlopig onze handen vol hebben aan de muziekdownloads,” zegt Van Geest.

Free Record Shop lanceerde gisteren zijn online muziekwinkel Free Record Shop zei medio maart al tegen Emerce dat er plannen waren om muziekdownloads aan te bieden. Free Record Shop begint met 250.000 nummers die in prijs in prijs variëren tussen de 0,89 eurocent tot 1,19 euro.  Het aanbod van legale downloads betreft alle actuele hits “van vandaag” en de best verkochte cd albums over de afgelopen jaren, inclusief Nederlandse en 'Nederlandstalige nummers. Free Record Shop heeft hiertoe rechtstreeks contracten gesloten met de vijf grootste platenmaatschappijen. Free Record Shop wijst erop dat dat binnen Europa voor een retailer een unicum is.

Het aanbod van Free Record Shop is een afspiegeling van de actuele “Top-40” hits en de best verkochte cd-albums over de afgelopen jaren van alle nationale en internationale artiesten/bands. Hiertoe zijn directe overeenkomsten gesloten met de vijf grootste platenmaatschappijen (BMG, Sony, Universal, Warner en EMI) die wereldwijd gezamenlijk circa 80 procent  van alle muziek uitgeven. Ook zal Free Record Shop het huidige aanbod verder vergroten met muziek-downloads van maatschappijen als PIAS, CNR, DigiDance en kleinere labels. Voor eind 2004 zal het aanbod zijn uitgebreid tot circa 500.000 legale downloads, zo verwacht Free Record Shop.

“Het integreren van zowel fysieke muziekdragers (cd/dvd) als digitale downloads is een in Europa nog niet eerder vertoonde combinatie. Met deze innovatie zet Free Record Shop een nieuwe standaard voor muziekdistributie. Consumenten kunnen zowel voor hitsingles als complete albums op de Free Record Shop website terecht. Hierbij kan men in het menu zelf de keuze maken om het product fysiek op een cd te kopen of als download binnen te halen, inclusief het artwork/hoesje. Verder is het bij het downloaden van de meeste muziekalbums ook mogelijk om alleen de favoriete nummers te downloaden in plaats van het complete album,” zo stelt Free Record Shop.

Het door Free Record Shop zelf ontwikkelde legale downloadplatform wordt in Nederland tegelijk geïntroduceerd bij de dochtermaatschappijen welke bekend zijn onder de formules: van Leest Music & Movies en Fame music. Ook in België en Luxemburg gaat Free Record Shop per direct van start met zowel een Nederlandse als een Franstalige versie van het downloadplatform. De landen Noorwegen en Finland, waar Free Record Shop onder dezelfde naam actief is, zullen spoedig volgen. In deze landen is via de Free Record Shop internetwinkels wel al een beperkt aanbod legale downloads beschikbaar.

Met films wordt dus nog even gewacht, maar dat is slechts een kwestie van tijd. Het businessmodel van films verschilt volgens Van Geest niet wezenlijk van dat van muziek. “Maar anders dan bij muziek, wat vooral wordt gezien als een defensieve move en het goedmaken van verloren omzet, zullen we bij films juist de aanval opzoeken. De filmindustrie zal een stuk alerter reageren op illegale downloads en de verwachting is dat ze snel met een legaal alternatief zullen komen. Bovendien spelen die royaltykwesties niet zoals die dat wel doen in de muziekindustrie waarbij royalties afgedragen moeten worden aan artiesten.” 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond