Deel dit artikel
-

Hands-on: iPad Air

Android wordt steeds dominanter op de smartphonemarkt, maar Apple blijft vooralsnog heer en meester op het gebied van tablets. Dat zal met de nieuwe iPad Air ook nog wel even zo blijven.

Het is wel zo slim van Apple om de nieuwste iPad iPad Air te noemen, want de vorige edities waren nogal zwaar. Het nieuwe model weegt slechts 500 gram, vergeleken met de 650 gram van de iPad 4. En ja, hij is net als de MacBook Air ook een stuk platter: 7,5 mm. Dat was 8,5 mm. De tas wordt er een stuk lichter van.

De nieuwe iPad voelt ook anders aan: het glas van de voorgaande modellen lijkt wel vervangen door een soort kunststof en lijkt daarmee meer op de eerste iPad mini, zij het zonder de goedkope plastic achterkant. Het bedrijf IHS dat een dezer dagen de iPad Air volledig uit elkaar haalde, ontdekte dat het scherm nog maar uit een enkele laag glas bestaat, terwijl er voorheen nog twee lagen nodig waren. Het enige nadeel is wellicht het aantal docks dat nog is afgestemd op de dikkere modellen, maar gelukkig zijn vooral toetsenbord docks ook met dit nieuwe model goed te gebruiken.

Onder de motorkap kan de iPad zich nu meten met de iPhone 5S. Er zit een snelle 64-bit A7 processor in, met een aparte processor voor de gegevensverwerking van sensoren. Dat laatste is wellicht handig voor games, maar net als bij de iPhone 5S moet nog worden gewacht op toepassingen die daar gebruik van maken. In een toelichting aan de Nederlandse pers benadrukte Apple afgelopen dinsdag dat het weinig moeite kost om de code van 32-bit applicaties op  te waarderen naar 64 bit en ook applicaties voor de Mac en iOS delen vrij makkelijk code.

De WiFi-prestaties zijn verbeterd dankzij de twee antennes en de zogenoemde MIMO-technologie (multiple-input multiple-output) en de netwerkdekking is ook uitgebreid (onder meer LTE) voor wie een model wil waarin een simkaart past. De nieuwe iPad levert tot tien duur stroom, dus ook daarop is niet ingeleverd.

Wie de iPad vers uit de doos haalt en niet meteen de inhoud van het vorige model overzet, krijgt ook nog eens de beschikking over gratis apps, waaronder die van iLife (onder meer iPhoto) en iWork (tekstverwerker, rekenbladen en presentatieprogramma), die je in een keer kunt downloaden. Wellicht heeft Apple hiertoe besloten omdat Google op zijn tablets het eveneens gratis QuickOffice levert. Het maakt de iPad wel een stuk completer.

En toch: echt heel veel nieuws biedt deze iPad niet. Hij is dunner, lichter en vooral heel veel sneller, maar zelfs een iPad 3 is onder iOS 7 nog altijd snel genoeg en nagenoeg alle programma’s voor de iPad Air draaien ook prima op eerdere versies. Ook had Apple nu wel eens een stereo-luidspreker mogen aanbieden, Google doet dat al wel met zijn onlangs verschenen Nexus 7. Aan de andere kant is deze iPad Air absoluut ‘top of class’. De vele Android concurrenten waren met hun plastic behuizingen tot nu toe slappe aftreksels. Wie een tablet wil, komt voorlopig niet om Apple heen.

iPad Air is in spacegrijs of wit verkrijgbaar vanaf 479 euro voor het 16 GB model. Het model met een sinmaart vanaf 599 euro.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond