Deel dit artikel
-

‘Ingewikkelde privacyregelgeving belemmert economische vooruitgang’

Diana Janssen, directeur van brancheorganisatie DDMA en voorzitter van de Europese FEDMA, doet een oproep aan de overheid om de privacywetgeving te vereenvoudigen.

Volgens Janssen zit Nederland in een spagaat. Enerzijds creëert de overheid een positief klimaat voor startups en staat innovatie terecht hoog op de politieke agenda. Anderzijds bemoeilijken onze ingewikkelde privacyregels innovatie, terwijl ze de consument niet beter beschermen.

Het continu moeten vragen om toestemming is niet de oplossing; het creëert schijnveiligheid en roept vooral irritatie op. Bedrijven moeten open zijn over wat ze met de gegevens van consumenten doen en waar ze die voor nodig hebben. Op basis daarvan kunnen mensen zelf bepalen of ze hun gegevens af willen staan, vindt Janssen.

‘Data is in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden in onze economie. Startende bedrijven – en natuurlijk ook het MKB – moeten consumentendata kunnen gebruiken om hun producten onder de aandacht te brengen van potentiële kopers. Zij kunnen op die manier concurreren met bestaande bedrijven die al een grote klantdatabase hebben, maar ook met bedrijven in de Verenigde Staten of de BRIC-landen. En als Amerikaanse of Chinese bedrijven de Nederlandse markt op willen, moeten ze zich aan de Nederlandse regels houden. Een eerlijk speelveld dus.’

Janssen is overigens hoopvol gestemd over de nieuwe Europese privacywet, waarover nu wordt onderhandeld. In het proces is een belangrijke rol voor Nederland weggelegd, als het in januari het voorzitterschap van de EU overneemt.

Deel dit bericht

1 Reactie

Jeroenw

Zodra iemand als deze dame positief wordt over nieuwe privacy regels word ik nog achterdochtiger.

Enig contact met een bedrijf interpreteert men als toestemming om tot in alle eeuwigheid me lastig te vallen. Verwijderen uit het bestand gaat goed voor enige maanden en daarna begint het weer.

Ik denk dat we toe zijn aan veel striktere wetgeving. GEEN opslag en zeker GEEN gebruik zonder toestemming. Een zeer strikt verbod op het kopen van adressen en leads!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond