Deel dit artikel
-

It’s a bird! It’s a plane! It’s a tablet?

Microsoft lijkt ten minste iets geleerd te hebben van Apple. Op een persconferentie in Los Angeles op een locatie die pas vandaag zal worden onthuld, wordt maandag een geheimzinnig product aangekondigd. Wordt het een tablet of gewoon Windows Phone 8?

Vannacht half een Nederlandse tijd gaat Microsoft iets aankondigen ‘dat je niet wilt missen’, zo staat te lezen op de uitnodiging voor de Amerikaanse pers en onmiddellijk begon de geruchtenmachine te draaien. Zo zou Microsoft een iPad-killer willen lanceren, oftewel een eigen tablet draaiend onder Windows 8. Onder de motorkap zou een ARM-processor schuil gaan.

Maar ergens lijkt dat niet logisch: waarom zou Microsoft nu al een Windows 8 tablet aankondigen, terwijl de systeemsoftware Windows 8 voor desktop pc’s en tablets pas op zijn vroegst in oktober beschikbaar is? Waarom zou Microsoft überhaupt een eigen tablet willen ontwikkelen, terwijl het veel meer kan verdienen door licenties te verkopen aan tabletfabrikanten? Iets dat onder druk komt te staan als Microsoft met diezelfde fabrikanten gaat concurreren.

Anderen menen dat de aankondiging iets te maken zou kunnen hebben met Nokia, die maandag zo goed als zeker zijn 41 megapixel PureView camera voor de Amerikaandse markt zal lanceren. Op de Amerikaanse Facebook site van Nokia verschenen afgelopen weekend volop teasers voor de camera en de datum 18 juni. Dat zou op zijn minst kunnen verklaren waarom de filmstad Los Angeles als locatie is gekozen. Maar PureView is weer een product waar Microsoft geen bemoeienis mee heeft, ondanks de innige samenwerking met de Finnen, en AllThingsD weet zeker dat Nokia niets met het evenement van Microsoft te maken heeft.

TechCrunch meent begrepen te hebben dat het gaat om een aankondiging van Barnes & Noble en Microsoft. In dat geval zou het kunnen gaan om een nieuwe versie van eReader Nook, waarin het Amerikaanse softwarehuis eerder dit jaar geld stak. De tablet zou ook ondersteuning voor Xbox moeten bieden.

Een andere optie is dat Microsoft vandaag Windows Phone 8 gaat onthullen. Microsoft organiseert woensdag namelijk de Windows Phone Summit in San Francisco voor ontwikkelaars en daar zal de nieuwe systeemsoftware voor smartphones zo goed als zeker worden gedemonstreerd. Windows Phone 8 ondersteunt naast nieuwe harde onder meer NFC (Near Field Communication) voor draadloze betalingen. Met Nokia als belangrijkste smartphone-partner lijkt een gezamenlijke aankondiging van software die op Lumia toestellen zal draaien meer voor de hand te liggen.

Tenslotte is er de mogelijkheid dat Microsoft en Nokia een Lumia-tablet gaan lanceren, hoewel het Finse bedrijf begin dit jaar nog liet weten geen concrete tabletplannen te hebben. Maar wat het ook gaat worden, de marketing lijkt nu al geslaagd. Het aantal grappen en speculaties over de naam van de tablet (Tablet PC 2013, WinSlate, iWindows, Metro One, UnPocketable PC, Bing to Go, ZuneTab, TabZune) neemt met de dag toe.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond