Deel dit artikel
-

Mobiel bellen in lucht: ‘We have a liftoff’

Het is gedaan met de rust voor de luchtreiziger. Steeds meer luchtvaartmaatschappijen bieden de gelegenheid om op tien kilometer hoogte te bellen met huis of zakelijke contacten.

Virgin Atlantic is laatste in een rij die op dit moment mobiel bellen in de lucht aanbiedt. Passagiers tussen Londen en New York kunnen boven internationale wateren bellen met hun eigen mobiel. Eind dit jaar moeten zeventien toestellen (A330) daarvoor zijn ingericht, op tien routes.

Er zitten nog wel beperkingen aan de vliegende telefooncel. Enkel abonnees van O2 en Vodafone Engeland kunnen met bijna de snelheid van de geluid telefoneren. De kosten daarvoor bedragen 1,25 euro per minuut en er kunnen maximaal tien mensen tegelijk op de picocell hangen. Een picocell is een mini GSM-mast in het vliegtuig.

Virgin Atlantic is de eerste klant aan wie technologieleverancier Aeromobile deze mobiele telefoniedienst levert. Concurrent OnAir heeft al meer luchtvaartmaatschappijen wiens klanten mobiel kunnen bellen in de lucht: TAM in Zuid-Amerika, THAI in Thailand en Emirates met diens de A380-toestellen.

Telefonie in de lucht is nog een zeldzaamheid. WiFi tijdens de vlucht is vaker waarneembaar.

Foto: Dan Terzian (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Kees-Jan

Nou goh.. wat interessant nieuws.. NOT.

Barbara

Ik moet er niet aan denken tussen allemaal bellende mensen te zitten! Inderdaad gedaan met de rust. Tenzij hier een aparte ruimte in het vliegtuig voor wordt gemaakt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond