Deel dit artikel
-

Ook muziekketen HMV rolt om

Na de Franse vestigingen van Virgin Stores is nu ook de Britse muziekketen HMV in de problemen geraakt. De onderneming, eigenaar van 239 cd-winkels in Groot-Brittannië en Ierland, heeft uitstel van betaling aangevraagd.

Dat gebeurde nadat leveranciers een eenmalige lening van driehonderd miljoen pond aan HMV hadden geweigerd. Zij hadden al eerder geld in het bedrijf gestopt in ruil voor vijf procent van de aandelen.

HMV had al langer problemen om het hoofd boven water te houden en de dalende cd-verkopen werden onder meer gecompenseerd door verkoop van onder meer boeken en concerttickets. In 2011 werd de aangekochte boekwinkelketen Waterstones alweer van de hand gedaan.

In de jaren zeventig en tachtig was de HMV-winkel in de Londense Oxford Street een van de eerste megastores voor geluidsdragers en een ware trekpleister voor muziekliefhebbers. Willem Duys vloog regelmatig naar Londen om zijn grammofoonverzameling aan te vullen.

HMV had in de totale verkopen van beeld- en geluidsdragers (online en via winkels) een aandeel van 22 procent.

Er dreigen vierduizend banen verloren te gaan, maar curator Deloitte probeert een koper te vinden.

Het is het tweede faillissement in Engeland in korte tijd. Cameraketen Jessops ging vrijdag dicht. Daar kwamen 1400 mensen op straat te staan.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond