Deel dit artikel
-

Nieuw privacylab bundelt kennis

De Radboud Universiteit Nijmegen, TNO, Tilburg University en SIDN hebben gisteren het Privacy & Identity Lab (PI.lab) in gebruik genomen. Dit gezamenlijke expertisecentrum ontwikkelt oplossingen voor het versterken van de online privacy en het beheren van elektronische identiteiten.

Privacybescherming en een goed beheer van elektronische identiteiten zijn cruciale randvoorwaarden voor het creëren van vertrouwen in de informatiemaatschappij, zo stellen de initiatiefnemers. De ontwikkeling van belangrijke maatschappelijke diensten hapert als hier geen aandacht aan wordt besteed.

De perikelen rond het Elektronisch Patiëntendossier, de OV-chipkaart en de slimme meter zijn hier voorbeelden van. De verdergaande verspreiding van persoonlijke gegevens en de waarde die deze gegevens vertegenwoordigen, voor burgers, consumenten en bedrijven, vraagt om een goede bescherming van privacy en elektronische identiteiten.

Daarvoor is kennis uit verschillende disciplines nodig. In het PI.lab werken tientallen onderzoekers samen vanuit Tilburg University (Tilburg Institute for Law, Technology, and society, TILT), de Radboud Universiteit (Institute of Computing and Information Science), TNO (Information Security en Strategies for the Information Society) en SIDN (het bedrijf achter .nl).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond