Deel dit artikel
-

NMa blokkeert overname Caiway door KPN

KPN mag voorlopig het kabelbedrijf Caiway niet overnemen en wordt dus geen actieve speler op de kabelmarkt.

Toezichthouder NMa vreest dat KPN te veel macht krijgt in het verzorgingsgebied van Caiway. Het kabelbedrijf (143.000 klanten) is actief in het westen van het land en behoort met het Zeeuwse Delta (150.000 klanten) tot de groten onder de kleine kabelaanbieders na marktleiders UPC en Ziggo.

De NMa zegt in een verklaring: “De overname van CAIW door KPN zorgt er voor dat de concurrentiestrijd in de regio’s waar CAIW actief is, kan afnemen. De concurrenten van CAIW en KPN, zoals Tele2 en Online, zijn in dit gebied wellicht niet in staat afdoende concurrentiedruk uit te oefenen bij het aanbieden van de verschillende diensten. Bovendien zijn zij afhankelijk van toegang tot de infrastructuur van KPN om consumenten televisie, internettoegang en vaste telefonie te kunnen aanbieden.

Voor de overname van heeft de huidige eigenaar van CAIW, CIF, de verplichting aan KPN opgelegd om haar (toekomstige) glasvezelnetwerk open te stellen voor andere bedrijven die hun diensten over beide infrastructuren willen en kunnen aanbieden. De NMa heeft twijfels of potentiële afnemers en dus concurrenten van KPN en van CAIW hierin geïnteresseerd zijn en of zij van KPN een voldoende interessant aanbod krijgen.”

De toezichthouder zegt dat er aanvullend onderzoek nodig is als KPN Caiway toch nog wil overnemen. Het telecombedrijf moet dan een vergunning vragen om de overname te realiseren. Een onderzoek door de NMa kan drie maanden duren.

KPN is al een serieuze speler op de markt voor digitale televisie. Het aantal klanten steeg in het tweede kwartaal met 18 procent tot 1,3 miljoen. Die klanten worden niet bediend via een kabelnetwerk, maar via de digitale ether (Digitenne) en Interactieve TV (DSL).

Foto: Ms. Phoenix (cc)

Deel dit bericht

4 Reacties

Don van Riet

Nog niet zo lang geleden poogde de NMA/OPTA nog de macht van kabelaars als UPC en Ziggo te breken, maar werd via de rechter teruggefloten. Nu draait de zaak om: extra bescherming van de kabelaars tegen mogelijke concurrentie. Wat zou daar aan de hand zijn? Logisch is anders…

jortlaban

Caiway is slechts 1 van de grootste kleine kabelaars omdat je niets anders kunt krijgen. de snelheid en kwaliteit van het product is ZWAAR beneden peil. Als Caiway niet mag worden overgenomen, dan moeten ze in ieder geval heel snel stoppen met aanbieden… wij in schiedam willen namelijk ook normaal snel kunnen surfen net als de rest van het niet-caiway gebied

Johan

raar ??
Ik als kabel internetter, kan alleen gebruik maken van Caiway, als ik UPC of ziggo wilt gebruiken dan is dat niet mogelijk. ADSL is nog niet zo snel als de huidige caiway kabeldienst. oftewel dus ADSL is geen optie voor mij. Dus Caiway heeft MONOPOLY positie in Schiedam eo streken Tijd dat ze de kabelmarkt open gooien zodat de kabelbedrijven kunnen gaan concurreren.

O. Arkik

Ik hoop dat zsm andere aanbieders beschikbaar komen in het Caiway gebied. Betaal nu een hoop geld voor bedroevende kwaliteit, snelheid en service. Gezien eerder ingenomen standpunten van de NMa is deze onbegrijpelijk. Recam en Caiway zijn een meester in van het kastje naar de muur sturen en de klant laten verzuipen. Investeren in de infrastructuur is, waarschijnlijk met bovenstaande overname in het achterhoofd, al jaren niet meer gedaan en is sterk verouderd.
NMa bedankt!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond