Deel dit artikel
-

Ochtendgloren: Google/Yahoo bezwaren

Zowel Viacom als Google maken bezwaar tegen de rechterlijke eis om YouTube kijkdata te overhandigen, terwijl Google ook bij Justitie in Washington op problemen stuit, maar met de Yahoo-deal. En Rusland voert online oorlog tegen Litouwen.

Na het nieuws van afgelopen dagen dat zowel Yahoo als Microsoft nagaan of ze met AOL van Time Warner en/of MySpace van News Corp. iets kunnen beginnen, is het vandaag rustig aan het geruchtenfront. Wel stuiten we op een analyse van BusinessWeek waarin het Google en Yahoo waarschuwt niet al te zeer te vertrouwen op een goede afloop van het onderzoek van Justitie in Washington naar de overeenkomst voor zoekreclame.

Aardig is dat zowel Microsoft – die een lobby voert voor afkeuring van de samenwerking door Justitie – als Google een pleidooi over de zaak hebben gehouden bij het American Antitrust Institute dat een serie kritische vragen over de samenwerking tussen Yahoo en Google heeft gesteld.

Adverteerders benaderd

Naar verluidt heeft Justitie grote adverteerders aangeschreven met de vraag wat de versmalling van de markt voor zoekreclame voor hen kan betekenen. Volgens BusinessWeek is een deal tussen Yahoo en Google ook slecht voor uitgevers die websites exploiteren met zoekreclame. Google komt nog sterker te staan met de verdeling van opbrengsten.

Grappig is wel dat Yahoo-sites meer verkeer krijgen van zoekopdrachten bij Google dan via de eigen Yahoo zoekdienst. Een leuke analyse van Hitwise van het verkeer naar de top-20 Yahoo-sites. De conclusie luidt dat het opbreken van Yahoo in verschillende delen niet zo erg is als eerder gedacht.

Viacom niet blij

Google heeft het juridisch al zwaar. Nadat Ochtendgloren berichtte over de gerechtelijke eis om YouTube data te overhandigen aan MTV-moeder Viacom druppelde de betekenis langzaam door naar andere media in Nederland zoals naar de Volkskrant: "Wel eens naar een pikant filmpje op YouTube gestaard? Dat is dan niet langer een geheimpje tussen u en uw computer."

Viacom liet in een verklaring op het vonnis weten: "Viacom heeft niet gevraagd om…om enige naar personen te herleiden informatie van enige gebruiker…en we zullen zeer vertrouwelijk de ons verstrekte informatie omgaan."

Google van haar kant vroeg Viacom of ze mag volstaan met het overdragen van geanonimiseerde bestanden. Waarschijnlijk gaat Viacom daar wel mee akkoord. Maar vragen we ons ook af waarom Google en YouTube die gebruiksdata wel mogen opslaan en kennelijk ook gebruiken, met alle risico van dien?

Overigens heeft de rechter niet in het tussenvonnis gezet dat Google de data moet overdragen van degenen die beschermd materiaal van Viacom op YouTube heeft geplaatst. Dat zou de zaak een stuk interessanter maken. Immers, als het vervolgen van postende klanten van YouTube de richting van de rechter zou zijn, dan zouden Google en YouTube een veroordeling kunnen ontlopen. En zou Google dan nog steeds de gebruikersdata zo goed willen beschermen?

(Een woordvoeder van de media in deze zaak blijkt de jurist Chris Jay Hoofnagle te zijn en dat lijkt wel veel op Hoefnagels, de bekende Nederlandse jurist en publicist.)

Rusland contra Litouwen

Was in 2007 Estland de klos door geslaagde Russische aanvallen op haar internetinfrastrucuur, de Russen hebben het nu gemunt op Litouwen. Zo’n 300 Litouwse websites werden beklad met Sovjetsymbolen en leuzen.

Dat was het gevolg van een maatregel van Litouwen om Sovjetsymbolen uit de openbaarheid te weren. De cyberstrijd maakt onderdeel uit van een ruzie die er ook toe leidde dat de Litouwse president boos wegliep uit een vergadering in Moskou.

Groei buurtsites

Klachten over Ziggo in Nederland en voorheen UPC staan niet op zichzelf. Ook in de VS is de service van kabelaars ondermaats.

In vakkringen circuleerde het al een poosje: Radio 1 moet populariseren teneinde de afkalving van het luisterbestand tegen te gaan. Het moet meer De Wereld Draait Door dan Nova worden, zeg maar. De betere programma’s zoals Argos verhuizen naar de avond. In elk geval krijgen we nog 227 uur radio van de Olympische Spelen.

De Volkskrant bericht over nieuwe spellen en over gaming-muziek. De Amsterdamse band Voicst leverde het nummer ‘Whatever You Want of Life’ voor Fifa ’06 en ontving van Electronic Arts een bedrag ‘tussen de 2.000 en 9.000 dollar’. Geen vetpot.

Maar muziek? Dan de retro op AD.nl over een tentoonstelling over het Kralingse Bos festival 1970 met Pink Floyd met zonsopgang. Hedendaagse video bij het Strangerfestival. En bij NRC.tv Kamagurka over Wilders en zijn idee om Vlaanderen weer bij Nederland te voegen.

Trouw schrijft dat het aantal ‘buurtsites’ groeit als paddestoelen en daarmee de virtuele praatjes over de heg. Kun je er ook de herrie van je buren melden? Wachten op virtuele burenruzies. En de NCRV ertussen met de virtuele Rijdende Rechter…

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Melvin

"Zowel Viacom als Google maken bezwaar tegen de rechterlijke eis om YouTube kijkdata te overhandigen" Waarom zou Viacom hier bezwaar op maken, dit is mij niet duidelijk geworden uit het artikel.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond